28 Nisan 2010 00:00

Nükleere karşı insan zinciri

ALMANYA tarihinde, nükleer santrallere karşı en kitlesel gösteriler hafta sonunda gerçekleşti.

Paylaş

ALMANYA tarihinde, nükleer santrallere karşı en kitlesel gösteriler hafta sonunda gerçekleşti. Kuzey Almanya’da bulunan nükleer santraller arasında 120 kilometrelik insan zincirine 120 bin civarında insan katılırken Hessen eyaletinde bulunan Biblis Nükleer santrali 20 bin civarında insan tarafından “kıskaca” alındı. En “küçük” gösteri ise 6 bin civarında katılım ile Kuzey Ren Vestfalya eyaletinin Ahaus şehrinde gerçekleşti.
Krümmel, Brokdorf ve Brunsbüttel nükleer santralleri arasında oluşturulan 120 kilometrelik insan zincirinin gerçekleşmesinden sonra gösteri güzergahında çok sayıda etkinlik düzenlendi. İnsan zincirini gerçekleştirmek için söz konusu bölgenin dışından 240 otobüs ve üç özel trenle 15 binden fazla insanın geldiği kaydedildi.
Almanya’da daha önce 1976, 1979 ve 1981 yıllarında 100 bin kişinin katıldığı kitlesel gösteriler yapıldığını hatırlatan organizatörler, “En son büyük gösteri 2009 genel seçimleri öncesi 50 kişinin katılımıyla Eylül ayında Berlin’de gerçekleşti” dediler.
“TEHLİKE YOK DENİLEMEZ”
Krümmel, Brokdorf, Brunsbüttel, Biblis nükleer santrallerinin önünde, Ahaus’da nükleer atıkların geçici depolandığı işletmenin önünde olduğu gibi 120 kilometrelik insan zinciri güzergahının geçtiği neredeyse bütün yerleşim bölgelerinde mitingler ve kültürel etkinlikler düzenlendi.
Yapılan konuşmalarda enerji tekellerini ve hükümet politikacılarını eleştiren göstericiler, “Tehlike yok denilemez, bunu söyleyen herkes ister atom menajeri ister politikacı veya ister bilmem kaç doktor ünvanlı bilimci olsun gerçeği söylemiyor” denildi. Özellikle insan zincirinin oluşturulduğu güzergahın dünyada çocukların kan kanserine en fazla yakalandığı bölge olduğuna dikkat çekilen konuşmalarda, “Nükleer santraller sürekli zarar veriyor. Çalışırken, atıkları depolanırken ve patladığında” denildi. (Köln/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

PROTESTOLAR DEMİRYOLU KAPATTI

SONRAKİ HABER

Ukrayna meclisinde Sivastopol savaşı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...