29 Nisan 2010 01:00
ICOMOS: Emek Sinemasının taşınarak korunması mümkün değil!
ULUSLARARASI Anıtlar ve Sitler Konseyi (ICOMOS) Türkiyeye göre Emek Sineması ve çevresinin korunması şart.
BUGÜNE KADAR ULAŞAN EN GENİŞ İÇ MEKAN
ICOMOS Türkiye, yaptığı açıklamada, söz konusu yapıların ayırt edici özelliklerine vurgu yapıyor: Cercle dOrient ve Emek Sinemasının üzerinde konumlandığı yapı adası, 19. yüzyılın ikinci yarısından başlayarak 1960lara uzanan aralıkta İstanbulda uygulanmış en gelişkin inşaat tekniklerinin ve bir dizi mimari üslubun düzeyli örmeklerini de içeriyor.
Sadece Emek Sinemasının İstanbulda bugüne ulaşmış en geniş iç mekan olduğunu söyleyen konsey üyeleri, ekliyor: Yapım teknolojisi açısından olduğu gibi, üslupsal olarak da aynen korunması gereken 1. derece eser niteliğindedir. Bu denli önemli bir tarihi mekan, yerinde ve özgün mimarisi ile korunmalıdır.
Konsey, kentsel dönüşüm kapsamında Emek Sinemasının başka bir konuma, kota taşınarak korunacağını savunmanın, hem koruma ilkelerine aykırı olduğunu hem de teknik olarak imkansız olduğunu ifade ediyor.
Konsey, Yıkıldıktan sonra benzer bezemeleri üzerinde barındıran bir başka mekan inşa edilmesi kuşkusuz mümkün; ancak, buna tarihsel çevreyi korumak değil, tarihsel gibi gözüken yeni bir bina yapmak denir. Koruma ve restorasyon disiplini yeni malzeme ve tekniklerle sözde tarihsel mekanlar inşa etme aldatmacasının bir diğer adı değildir diyor.
ICOMOS Türkiye, Tarihsel eser ve çevreleri önemseyen duyarlı hiçbir uzman ve yurttaş, bu aldatmacaya kanmayacaktır, kanmamalıdır diye ekliyor.
ICOMOS KİMDİR?
Amacı, tarihi anıtlar ve sitlerin korunması, muhafaza edilmesi ve değerlendirilmesine yönelik teoriler, yöntemler, tekniklerle ilgili her türlü araştırmayı desteklemek ve yönlendirmek olan, uluslararası ve hükümetler dışı bir organizasyon olan ICOMOS (International Council on Monuments and Sites), 1965 yılında Varşovada kuruldu.
Türkiye ICOMOS Ulusal Komitesi, amaçlarına uygun olarak uluslararası temaslar da yapmakta olup, 1999 yılında Yunanistan ICOMOS Ulusal Komitesi ile birlikte 1997 yılından beri yaptığı çalışmalar ve bilimsel toplantılar nedeniyle Abdi İpekçi Barış Ödülüne layık bulundu. (BİANET)
Evrensel'i Takip Et