5 Mayıs 2010 01:00

Et ithali tezgahlandı mı?


HÜKÜMETİN et ve canlı hayvan ithalatı için yetki verdiği Et ve Balık Kurumu’nun, yaptığı ihale sonucu, Avrupa Birliği üyesi Estonya, Letonya, Litvanya ve Macaristan’dan kasaplık canlı sığır ithal edecek olması tartışma yarattı. İthalatın Avrupa Birliği üyesi ülkelerden yapılacak olması, Başbakan’ın, “AB ile müzakere sürecinde verilen taahhütler var” sözlerini akıllara getirdi.
Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz Gazeteci-Yazar Ali Ekber Yıldırım, canlı hayvan ve et ithalinde ülkedeki hayvancılığı bitirecek gelişmeler yaşandığına dikkat çekerek, “Nisan ayının ortalarında yapılan hayvan sayımının ardından tarım bakanı, ‘2 milyon 200 bin hayvanımız var, ithalata gerek yok’ demişti. Şimdi ithalat gündeme geldi. Bana göre bu ithalat hazırlandı, yani ‘tezgahlandı’” dedi. İthalatın, bir çözüm değil tam tersine çözümsüzlük getirdiğini belirten Yıldırım, “Firmaların ihaleyi görüp başvurması, evrakları tamamlaması, dışarıdaki pazarı ayarlaması gibi sıkıntıların üç gün içinde giderilmesi, ‘kimin ithalatı yapacağı önceden belirlenmiş’ şüphesini uyandırıyor” yorumunu yaptı.
İhaleye katılan CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt ve CHP Milletvekili Ramazan Kerim Özkan, ihalede alınan ilk tekliflerin ardından basının karşısına geçti. İhaleye Almanya, Romanya ve Slovakya’da faaliyet gösteren 3 firmanın teklif verdiğini söyleyen Öğüt, “3 firmanın kendi aralarında anlaşması imaj şüphesi uyandırıyor” dedi.
TEHLİKELİ SÜREÇ
İhaledeki rakamın çok da piyasayı etkiyecek bir miktar olmadığını dile getiren Yıldırım, şunları söyledi: “Ama ithalat sözü bile piyasada fiyatları düşürdüğü için herhalde canlı hayvan gelince bu biraz daha düşecek. Burada en önemli noktalardan birisi, daha ithalat sözü edilir edilmez yetiştiricilerin hayvanlarını kesime götürmeye başlaması” dedi.
Bunun çok tehlikeli bir süreç olduğunu ve sadece besi hayvanlarının değil süt hayvanlarının da kesime gitmesi anlamına geldiğini ifade eden Yıldırım, “Çünkü bu fiyatı bir daha bulamam diye düşünen üretici, hayvanını kesime götürüyor. Daha çok hayvan kesilecek ve daha çok hayvan varlığımızı kaybedeceğiz. Eğer ithalatı sürdürür de, yerli üretimi bir yana bırakırsak, Türkiye, korkarım ki çok yakın zamanda tıpkı pamukta olduğu gibi, muzda olduğu gibi, önce küçük küçük başlayan ithalatlarla tamamen dışa bağımlı hale gelecek ve hayvancılık yerli üretim olarak tamamen bitecek” dedi. (İzmir/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et