09 Mayıs 2010 00:00

Şemmame şemmame

TRT Televizyonu’ndan, anayasa değişikliğine ilişkin maddeler üzerindeki tartışmaları izlerken, aklıma 2009 yılı ortalarında ismi lazım olmayan bir partinin ismi lazım olmayan bir milletvekilinin, Meclis Genel Kurulu çalışmalarında verilen aralarda, Meclis TV’den Vivaldi gibi dünyaca ünlü bestecilerin eserlerinin yayınlanmasına karşı çıkarak söylediği sözler geldi:

Paylaş

TRT Televizyonu’ndan, anayasa değişikliğine ilişkin maddeler üzerindeki tartışmaları izlerken, aklıma 2009 yılı ortalarında ismi lazım olmayan bir partinin ismi lazım olmayan bir milletvekilinin, Meclis Genel Kurulu çalışmalarında verilen aralarda, Meclis TV’den Vivaldi gibi dünyaca ünlü bestecilerin eserlerinin yayınlanmasına karşı çıkarak söylediği sözler geldi:
- Burası Viyana veya Brüksel Meclisi değil ki... Onların meclisinde Türk müziği mi çalıyor, Fransa’da ‘kol bastı’ mı çalıyor?!.Bu eleştiriye kulak veren Meclis TV ise hemen bir araştırma yaparak dünya parlamentolarında bu tür durumlarda neler çalındığını araştırmış ve klasik eserlerin yanı sıra yerel motiflerin de yer aldığı müziklerin dinletildiğini öğrenmişti. Peşinden de repertuvara şu eserlerin alınması için çalışmalara başlamıştı:
- Yörük Ali Efe Zeybeği, Katibime Kolalı Da Gömlek Ne Güzel Yaraşır, Aman Doktor, Vardar Ovası, Fidayda, Beyaz Giyme...Şimdi düşünüyorum da, bu eserler hakikaten de güzel eserler! Tam da Meclisimize uygun eserler! Ama eksik! Bizi dinlerler mi bilmem ama şu eserler de dikkate değer eserler:
- Aba da bir kebe de bir giyene, Gabrova’dan dünür geldi, Kaçındasın gelin Ümmü kaçında, Dağdan kestim kereste, Zabah oldu gaynınnam geldi…Kaldı ki Meclis Genel Kurulu, sadece bununla da yetinmemeli; günün anlam ve önemine uygun eserler belirleyerek, çalışma aralarını bu eserlerle değerlendirmelidir! İşte acilen repertuvara alınması gereken eserler:
- Gızım Sana Potin Alayım mı?Bu türkü, dar ve sabit gelirlilerin durumlarının iyileştirilmesine ilişkin verilen önergelerden sonra çalınırsa iyi olacaktır...
- Bacacılar Yüksek Yapar Bacayı/Şimdiki Kızlar Kendisi Bulur Kocayı...Bu türkü ise töre cinayetleriyle ilgili verilen her önergeden sonra hoparlörden usul usul çalınırsa tam yerini bulacaktır...
- Her Telefona Sen Çık Her Kapıya Sen Koş Beni Hatırla…Bu şarkı, telefon görüşmelerinin tespitiyle ilgili talebe ilişkin verilen önergeler görüşülürken çalınmalıdır…Milletvekili seçilip de genel kurula az gelen ya da hiç gelmeyen saygıdeğer milletvekilleri için aşağıd ki türkü bulunmaz bir kaftandır:
- Anan Geldi Baban Geldi/Dayın Geldi Halan Geldi/Davul Zurna Çalan Geldi/Koyun Geldi Kuzu Geldi/Okuyucudan Yazı Geldi/Hac Osmanın Kızı Geldi/Komşu Köyden İmam Geldi/Hadi Gari Sen De Gel...Yine Milli Güvenlik ile ilgili verilen önergelerde şu türkü gür bir sesle çalınmalıdır:
- Ocak Başı Düz Başı/Ben İstemem Yüzbaşı/Olursa Paşa Olsun/Dosta Düşmana Karşı...
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Meclis Genel Kurulu’na girdiği saatlerde, hoparlörden şu dizeler duyulmalıdır:
- Ak Koyun Kuzusuna/Gün Tutmuş Postusuna/Yine Mi Başa Sen Geldin/Bak Şu Alnımın Yazısına...
Kaldı ki bu iş bununla da sınırlı kalmamalıdır. Diyelim ki dost ve kardeş ülke Azerbaycan’ın Devlet Başkanı İlham Aliyev, Meclis Genel Kurulu’na teşrif ettiler! Hemen hoparlörden şu dörtlük duyurulmalıdır:
- Cük Cük Cücelerim/Menim Küçük Cücelerim/Menim Göğçek Cücelerim/Arzum Budur Boy Atasız/Ananıza Tez Çatasız...Kardeş ülke Özbekistan’dan bir heyet geldiğinde ise şu güzelim türkü genel kurulu rahatlatmalıdır:
- Cemalin tolgen aydek/Yüzünge orten ay mu/Kalem bilen çizilgen/Kaşınge ortey mu…
Hatta bu iş, sadece Meclis Genel Kurulu ile sınırlı kalmamalı; diğer kamu kuruluşlarına da sıçramalıdır! Örneğin hastane hoparlörlerinden sürekli şu türkü duyulmalıdır:
- Hastanenin Önünde Halı Yayılı/Başımda Hademele Şimdi Dağılı/Duyurman Anneme Duysa Bayılı/Eyvah Doktor Eyvah Havada Bulut/Göremeycem Ben Seni Annecim Unut...
Tren garlarında sürekli çalınacak olan şu türkü, kuşkusuz bekleyen yolcuları çok mutlu edecektir:
- Trenin Paftaları/Üstünün Noktaları/O Yar Gelecek Diye/Sayarım Haftaları/Ağbom Ağbom Can Ağbom/Sebebim Oldun Ağbom/Sebebimsin Ağbom...Bir de buna, Türk Hava Yolları dahil edilmeli ve uçak havalandıktan sonra uçakta şu nameler inlemelidir:
- Yine Gönül Havalandı/Gökte Uçan Kuş Gibi/O Yar Uykudan Uyanmış/Gözleri Sarhoş Gibi...
Veli Bayrak
ÖNCEKİ HABER

İstismar düzeni

SONRAKİ HABER

Hadi eyvallahhhh…

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...