11 Mayıs 2010 00:00

İş güvenliği eğitimini tersane patronu verirse...

ONLARCA işçinin, alınmayan iş güvenliği önlemleri nedeniyle hayatını kaybettiği Tuzla Tersaneler Bölgesi’nde, İş Güvenliği Haftası nedeniyle eğitimler verilmeye başlandı.

Paylaş

ONLARCA işçinin, alınmayan iş güvenliği önlemleri nedeniyle hayatını kaybettiği Tuzla Tersaneler Bölgesi’nde, İş Güvenliği Haftası nedeniyle eğitimler verilmeye başlandı. Krizin başlamasının ardından rafa kaldırılan iş güvenliği önlemlerinin bir haftalık da olsa hatırlanması, memnuniyet verici sayılmasın. Çünkü verilen eğitimlerde yine işçiler suçlandı. Desan Tersanesi patronu eski Milletvekili Cengiz Kaptanoğlu’nun, tersanesinde verilen eğitimde işçilere söyledikleri, patronların işçilere verdiği değeri gösterir nitelikte.
İŞ GÜVENLİĞİ ÖNEMLİ AMA KÜLFETİ ÇOK
Desan Tersanesi’nin eski milletvekili olan sahibi Cengiz Kaptanoğlu, geçtiğimiz cumartesi günü iş güvenliği haftası nedeniyle beş saat boyunca yapılan iş güvenliği eğitiminde konuştu. İşçilerin anlatımına göre Kaptanoğlu, iş güvenliğinin ne kadar önemli olduğu üzerine uzun bir konuşma yapmış. Ancak konuşmasının en sonunda iş güvenliği önlemlerinin ne kadar külfetli olduğunu söylemeyi de unutmamış. Bu nedenle de tersanede iş güvenliği elemanı sayısını artırmayacağını, işçilerin kendi güvenliklerinden kendilerinin sorumlu olduğunu dile getirmiş.
SUÇLU OLAN İŞÇİLERMİŞ!
Tersanelerde yaşanan kazaların önemli bir bölümünün işçilerin dikkatsizliğinden kaynaklandığını söylemeyi de ihmal etmeyen Kaptanoğlu, işçilerin verilen eğitimleri dinlemediğini de sözlerine eklemiş. Ancak işçilerden aldığımız bilgilere göre Kaptanoğlu’nun tersanesinde 2 ayda iki işçi sakat kalıyor.

2 AYDA 2 İŞÇİ SAKAT KALDI
Desan’da çalışan montaj ustası Selim Aycan’ın ayak parmakları, ayağına sac düşmesi sonucu kopmuş. Aycan hâlâ hastanede ve tedavisi devam ediyor. Yine aynı tersanede taşçı olarak çalışan Cemal adlı işçinin, spiral taşı ile diz kapağının kesilmesi sonucu sakat kaldığı ve hayatının geri kalanını sakat olarak yaşayacağını anlatan işçiler, 2 işçinin de ücretlerinin ödenmediğini anlattılar. İşçilerin bağlı olduğu taşeron firmanın işçilere dava açmaması için para verdikleri de işçiler tarafından ifade edildi.
İş Güvenliği Haftası dolayısıyla Desan Tersanesi’nde başlayan eğitim uygulaması, önümüzdeki günlerde birçok tersanede uygulanacak ama bu toplantılarda da yine işçiler suçlanmaya devam edecek. Patronlar, üzerlerine düşeni yapmak yerine, nasihat vererek sorumluluklarını işçilere yıkmaya devam edecekler.
(İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Petrol-İş’te gergin kongre

SONRAKİ HABER

26 Mayıs çalışmaları başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa