13 Mayıs 2010 00:00

Markette ilaç satışı rekor kırdırıyor

TÜRKİYE’de gündemde olan marketlerde ilaç satışının 1 Kasım 2009’dan beri uygulandığı İsveç’te satışlar rekor kırmaya başladı.

Paylaş

TÜRKİYE’de gündemde olan marketlerde ilaç satışının 1 Kasım 2009’dan beri uygulandığı İsveç’te satışlar rekor kırmaya başladı. Reçetesiz ilaçların marketlerde ve benzin istasyonlarında satışının serbest bırakılmasından sonra ağrı kesici ilaçların satışında patlama yaşandı.
Mart ayında reçetesiz satılan ilaçların miktarı geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 25 arttı. İlaç tekelleri, ağrı kesici satışlarından aşırı karlar elde ederlerken uzmanlar marketlerde ilaç satışının halk sağlığını tehdit ettiğini belirtiyor. Hükümetin reform adı altında devlete ait eczanelerden bir kısmını özelleştirmesi ve reçetesiz ilaçların satışlarını serbest bırakmasından sonra 6 bin market ve benzin istasyonu ilaç satma başvurusunda bulundu. Başvuruda bulunanların tamamına ilaç satma izni verilince bin civarında eczaneyle birlikte reçetesiz ilaç satılan yerlerin sayısı 7 bine yükseldi. Bazı marketler ağrı kesici ilaçlarla, çikolata ve şekerlemeleri yan yana koyarak satmaya başladılar.
Devlet İlaç Enstitüsü’nde uzman olarak çalışan Barbro Gerden, ağrı kesicilerin marketlerde satışının insanların sağlığını tehdit ettiğini söyledi. Eczaneler Birliği Yöneticilerinden Eva Fernvall da aşırı kullanılmaları halinde Treo ve Bamyl gibi ağrı kesicilerin içinde bulunan paracetamolun mide kanamaları ve zehirlenmelere yol açacağı uyarısında bulundu.
İsveç hükümeti, satışı serbest bırakılan ilaçların denetimlerini belediyelere bırakmıştı. Ancak belediyelerin yüzde 90’ının ilaçları denetlemek için girişimde bulunmadığı ortaya çıktı.
(Stockholm/EVRENSEL)
Murat Kuseyri
ÖNCEKİ HABER

Libya’da uçak kazası: 1 çocuk kurtuldu, 103 kişi öldü

SONRAKİ HABER

Birleşik Krallık koalisyonla yönetilecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...