Genç işçiler dert küpü
Gebze’de bulunan 12 sanayi sitesinden biri olan Hasköy Sanayi Sitesi’nde çalışan genç işçiler, kıdem tazminatının kaldırılmak istenmesine tepkili. Çalışma koşullarının ağırlığından şikayet eden işçiler, geleceklerini görememenin sıkıntısını yaşıyor.
Hasköy’de 8 yıldır çalışan Yunus Ak, 23 yaşında. Sabah 08.00’de iş başı yapan Ak, akşam 20.00’kadar çalışıyor. Akşam geç çıkmaları için her şeyi yapan patronlarının sabah 1 dakika geç kaldıklarında bir sürü laf ettiğini anlatan AK, “Akşam eve gittiğimizde çoğu zaman yorgunluktan duş bile alamıyoruz Evi sadece uyumak için kullanıyorum” diyor.
Kıdem tazminatının kaldırılması girişimlerine tepkili olan Ak, “Yıllarca çok ağır şartlar altında çalışıp didiniyoruz. Tek umudumuz olan kıdem tazminatıyla alacağımız toplu para bile çok görülüyor. Çalıştığımız işletmeler her geçen gün büyürken, biz işçilerin elinde bulunan hakları yok etmeye çalışıyorlar” diye girişimlere tepki gösteriyor. Geleceğe umutla bakamadığını anlatan Ak, “Emeklilik yaşını yükselttiler, Siz hiç 65 yaşında kaynakçı gördünüz mü, ay sonunu göremiyoruz ki geleceğe umutlu bakalım” diye konuşuyor.
‘ÖNCE İŞÇİYE SORUN’
Mehmet Yıldırım 22 yaşında. Askerden yeni gelmiş. Askerden sonra da 2006’da çalışmaya başladığı sitede kaynakçı olarak iş bulmuş. Daha önce mobulyacıda çalışan Yıldırım, daha fazla para kazanmak için kaynakçı olmaya karar vermiş. “İş yerinde her türlü işi yaptırıyorlar. Sağlık koşulları çok kötü. Son çalıştığım iş yerinde 7 ay çalışmama rağmen sadece 3 ay sigortam yatmış” diye yaşadıklarını anlatan Yıldırım, kıdem tazminatını kaldırmak isteyenlerin önce işçilere sorması gerektiğini ifade ediyor. “Abim ve kardeşim üniversite öğrencisi, onlara para gönderiyorum, 7 kardeşiz ve tek çalışan benim. Aldığım parayı hangisine yetiştireceğimi bilmiyorum. Yaza düğünüm var ama aldığım paraya nasıl olacak bende bilmiyorum” diye içinde bulunduğu duruma anlatan Yıldırım, bu şartlar altında nasıl mutlu olacağını soruyor.
‘BİZE ÖLÜN DİYORLAR’
2000 yılından beri Hasköy’de çalışan Sinan Pamuk, 12 saat çalıştığını, fazla mesai ücretlerinin ödenmediğini, iş yerinde iş güvenliği önlemlerinin alınmadığını, sigortalarının eksik ödendiğini anlatıyor. Tüm bu koşullara alacakları kıdem tazminatı için katlandıklarını söyleyen Pamuk, “Onu bile elimizden alıyorlar. Söyleyecek hiçbir şey bulamıyorum. Bize yaşamayın ölün diyorlar” diye tepkisini dile getiriyor. (Gebze/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et