26 Mayıs 2010 00:00

iPhone işçileri intihar ediyor

ÇİN’deki Foxconn şirketinde çalışan bir fabrika işçisi daha, yüksek bir binadan aşağı atlayarak öldü.

Paylaş

ÇİN’deki Foxconn şirketinde çalışan bir fabrika işçisi daha, yüksek bir binadan aşağı atlayarak öldü. Bu yıl söz konusu şirketin yüksek binalarından atlayarak ölenlerin sayısı 10’a çıktı. İki kişi de ağır yaralandı.
Honhai adıyla da bilinen Tayvan firması, Apple, Hewlett Packard ve Sony gibi şirketlere bilgisayar, bilgisayar oyunları ve cep telefonları üretiyor.
Polis henüz bu sonuncu olayın bir intihar olup olmadığını belirtmedi. Son olay, Foxconn yöneticilerinin çalışanlar üzerindeki baskının hafifletilmesi için işçilere müzik yayını yapmaya başlamasından yalnızca bir gün sonra meydana geldi.
Son olaydan önce Foxconn şirketinin kurucusu, fabrika işçileri üzerinde çok fazla baskı olduğu suçlamalarını reddetmiş; ama bir ay içinde çalışma koşullarını iyileştireceğine söz vermişti.
Bazı gözlemciler, şirketin bir intiharlar silsilesiyle karşı karşıya olduğunu düşünüyor ve genç insanlar arasında intihar fikrinin yerleşmesi ardından bunu tersine çevirmenin çok güç olduğunu belirtiyor. Foxconn şirketi, bu yılın başlarında 30 kişinin daha yüksek binalardan kendilerini aşağı atmalarının engellendiğini kabul etti.
Şirketin, mola veren işçilerin rahatlaması için, şarkıcı, dansçı ve fiziksel egzersiz eğitimcilerini işe almaya başlamasının ardında da, bu neden yatıyor. Şirket, fabrikada daha fazla sayıda psikiyatr görevlendirileceğini de kaydetti.
Ayrıca “Kötü ruhların kovulması için” Budist rahipler şirkete getiriliyor. İşçilerin yatakhanelerden aşağı atlamasının önüne geçmek için de üç metre yüksekliğinde tel örgüler inşa ediliyor. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Jamaika’da Amerikan operasyonu

SONRAKİ HABER

Afganistan, Irak’ı geçti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa