03 Ağustos 2010 00:00

Bilgi Teknolojileri bilgi kirliliği yayıyor!

Karşıyaka Atakent Anadolu Lisesi karşısında Atlı Apartmanı üzerinde kurulu bulunan baz istasyonları, yan binalara olan yakınlıkları ile dikkati çekiyor ve çevrede yaşayan halkı tedirgin ediyor.

Paylaş

Karşıyaka Atakent Anadolu Lisesi karşısında Atlı Apartmanı üzerinde kurulu bulunan baz istasyonları, yan binalara olan yakınlıkları ile dikkati çekiyor ve çevrede yaşayan halkı tedirgin ediyor.
Bina ilk yapıldığında 7 katlıymış ve baz istasyonları ile ilgili ruhsatlar bu dönemde alınmış. Daha sonra kaçak olduğu gerekçesi ile binanın üç katı yıkılmış. Anten yükseklikleri 24 ve 30 metre olması gereken istasyonlar kalan dört katın üzerine kurulmuş ve şu anki yükseklikleri 15 metre dolayında.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), söz konusu istasyonlar için, “Uygun ve temiz” raporu verdi. BTK’nın bu kararı baz istasyonlarına ilişkin raporların ne kadar güvenilir olduğunu tartışmaya açtı.
Baz istasyonlarının kurulu bulunduğu binanın önünde mahalle halkıyla birlikte basın açıklaması düzenleyen EMO İzmir Şubesi yönetim kurulu üyeleri, son dönemlerde BTK tarafından baz istasyonlarıyla ilgili vatandaşların tedirginliklerinin azaltmak adına ardı ardına açıklamalar yapıldığını, ancak bu açıklamaların bilimsellikten ve inandırıcılıktan uzak olduğunu belirttiler.
SINIR DEĞERLER SAĞLIKLI MI?
İzmir Şube Başkanı Sedat Gülşen, BTK tarafından Türkiye genelinde 45 bin 479 baz istasyonunun yüzde 89,23’ünün denetlendiğini ve hiçbirinin sınır değer olan 41 volt/metreyi aşmadığının açıklandığını, İzmir’de de 3 bin 612 baz istasyonundan denetimi yapılan 2 bin 223 istasyonun ölçüm sonuçlarının limitin altında çıktığının açıklandığını belirtti. Gülşen, son örnekte görüldüğü gibi gerekli yükseklik kriterini yerine getirmeyen istasyonlar için uygun raporu verilmesinin BTK’nın raporlarının ne kadar güvenilir olduğunun tartışılır oduğunu gösterdiğini belirtti. Frekans azaldıkça canlılarda manyetik alanın, yüksek frekanslarda ise elektrik alanın etkilerinin arttığını dile getiren Gülşen, “Dolayısı ile BTK tarafından yapılan, saç kurutma makinesinin, güneşin ya da dizüstü bilgisayarın yaydığı elektrik alan ile baz istasyonunun yaydığı alanı karşılaştırmanın bilimsel gerçeklerle bağdaşmadığını belirtti. Temel sorunun istasyonların “sınır değeri”nin altında çalışıp çalışmaması olmadığını da ifade etti. Gülşen, BTK’yı halkı doğru bilgilendirmeye çağırdı. (İzmir/EVRENSEL)

iSTASYONLARIN KALDIRILMASINI iSTiYORLAR
İSTASYONLARIN kurulu bulunduğu Atlı apartmanının yanındaki binanın dördüncü katında oturan Şükran Tacar, sabahları uyanmakta güçlük çektiklerini baş ağrısı gibi sıkıntılar yaşadıklarını dile getirdi. İstasyonların balkonlarına 6-7 metre mesafede olduğunu belirten Tacar, 10-12 yaşındaki çocukların odalarında yatamadığını, bazdan ürktüğünü anne ve babaları ile yatmak istediklerini anlattı. Çocukların psikolojisinin bozulduğunu belirten Tacar, kendilerinin de balkona çıkamadıklarını söyledi.
Baz istasyonunun kurulu olduğu binada bürosunun olduğunu belirten Mustafa Bebek de, işlerine odaklanamadıklarını, istasyonların kaldırılmasını istediklerini belirtti.
ÖNCEKİ HABER

TERK EDİLEN KADIN İNTİHARA KALKIŞTI

SONRAKİ HABER

Üçlü protokol iptal edilsin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...