23 Ekim 2010 00:00

Özgür Üniversite Güz Dönemi dersleri başlıyor

İSTANBUL Özgür Üniversite’de 3 ay sürecek Güz dönemi dersleri, 23 Ekim Cumartesi saat 15.00’te Fikret Başkaya’nın “Demokrasi ve Sol” başlığıyla vereceği seminer ile başlayacak.

Paylaş

İSTANBUL Özgür Üniversite’de 3 ay sürecek Güz dönemi dersleri, 23 Ekim Cumartesi saat 15.00’te Fikret Başkaya’nın “Demokrasi ve Sol” başlığıyla vereceği seminer ile başlayacak. Önceki dönemler de olduğu gibi bu dönemde de ders programı birbirinden ilgi çekici dersler içeriyor. Türkiye’deki üniversite sistemine karşı bir tepki olarak ortaya çıkan Özgür Üniversite, Türkiye ve Orta Doğu Forumu Vakfı çatısı altında kolektif bilinçle çalışmalarını sürdürüyor. İşçiden memura, öğrenciden öğretmene her kesimden öğrencinin bulunduğu üniversitede felsefe, tarih, siyaset, politika, edebiyat, resim, fotoğraf, sinema dersleri veriliyor.
İstiklal Caddesi, Kumbaracı Yokuşu’nda faaliyetlerini sürdüren Üniversite 23 Ekim Cumartesi günü Fikret Başkaya’nın ‘Demokrasi ve Sol’ açılış semineri ile başlayacak.
‘Demokrasi ve Sol’ ilişkisi cumartesi seminerleri dizisi içerisinde Alâeddin Şenel, Bülent Somay, Erdoğan Aydın, Demir Küçükaydın, Gün Zileli, Tanıl Bora, Tayfun Gönül, Zafer Dize ve Tolga Ersoy gibi isimlerin katkılarıyla tartışmaya açılacak.
Sonbahar dönemi boyunca ders verecek bazı isimler ve ders isimleri ise şöyle: Alaeddin Şenel 10 hafta sürecek ‘Objelerle ile insanlık tarihi’, Ahmet Tonak, Sungur Savran, Nail Satlıgan ve Ahmet Öncü ‘Kapital’i Okuyoruz’, Faik Gür ‘Türkiye’nin yakın siyasi tarihi [1908–2010] ’ Kurtar Tanyılmaz ‘Politik İktisat ve Eleştirisi’, Besime Şen, Şükrü Aslan, Hatice Kurtuluş, Ertuğrul Kürkçü ve birçok ismin katılacağı, Siyasette Yeni Odaklar: “Güzel Kent”in İhaneti ve Kentsel Mücadele, Levent Safalı, Erkut Sezgin, Cengiz Gündoğdu ve Ali Rıza Tura’nın verecekleri felsefe derslerinin yanı sıra Gün Zileli ve Arif Arslan ise 13 adet politik filmin gösterimlerini yaparak bu filmler üzerinden tartışma ve analizler gerçekleştirecekler.
KAYIT İÇİN...
Her dönem çalışmaları yoğun ilgi ile takip edilen Özgür Üniversitenin faaliyetleri, yayınları ve ders programı hakkında daha fazla ayrıntıyı www.ozguruniversite.org internet sitesinden ya da (0212) 243 54 81 numaralı telefondan edinebilirsiniz.
(İstanbul/EVRENSEL)

OBJELERLE İNSANLIK TARİHİ
Alâeddin Şenel insanın evrimine uzanan çizgi boyunca maddenin ve canlının evrimini anlatacak.
İnsanlığın toplumsal-kültürel evrimi: Asalak geçim biçimleri, kadınların üretimi başlatışı. Göçebe çoban-yerleşik çiftçi savaş ve alışveriş ilişkileri sonucu yalın (ilkel) topluluktan sınıflı uygar topluma geçiş yolunda Talan, Yağma, Haraç, Vergi, Şeflik; Devlet süreçleri. İlk tarımcı uygarlıklar: Sümer, Mısır, İndüs, Ganj, Çin. Klasik uygarlıklar: Yunan, Roma, Bizans. Yeni Dünya uygarlıkları (Olmek, Maya, İnka, Aztek) kuruluşları ve yok edilişleri. Ortaçağ Hıristiyan ve İslam uygarlıkları. Çağdaş endüstri uygarlığının doğuşu. Bu konular (resim değil) kafatası kalıbı, fosiller, çakmaktaşı, çömlek, metal araç gereçler, yontular, gibi arkeolojik buluntuların müze kopyaları vb.(salonda sergilenen) üç boyutlu görsel objeler örnekleriyle anlatılacak.
ÖNCEKİ HABER

Alacakları mı çok, ihale bedeli mi?

SONRAKİ HABER

İthal et, sorunun daha da büyümesine neden oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...