26 Ekim 2010 00:00

Tecavüz suçtur bu suça ortak olmayın!

İZMİR’de bulunan kadın örgütleri, “Fatmagül’ün Suçu Ne” isimli dizide geçen tecavüz sahnesi üzerinden bir süredir kadınlara yönelik aşağılayıcı program ve haberler yapıldığına dikkat çekerek suç duyurusunda bulundular.

Paylaş

İZMİR’de bulunan kadın örgütleri, “Fatmagül’ün Suçu Ne” isimli dizide geçen tecavüz sahnesi üzerinden bir süredir kadınlara yönelik aşağılayıcı program ve haberler yapıldığına dikkat çekerek suç duyurusunda bulundular. Dizideki tecavüz sahnesinin son olarak Habertürk TV’de yayınlanan Gölgede Sohbetler programında komedi malzemesi yapıldığını ve bir futbol maçı gibi anlatıldığını dile getiren kadınlar, söz konusu televizyonu ve programda yer alan Ali Poyrazoğlu’na tepki gösterdiler.
İzmir Adliyesi’nde yapılan basın açıklamasında ortak metni okuyan Avukat Nazan Sakallı, tecavüz sahnesinin haftalardır para kazanma aracına dönüştürüldüğünü belirtti.
Kadınlar olarak tecavüzü, komik eğlenceli, seksi ya da erotik bulmadıklarını vurgulayan Sakallı, kendi evinde, sokağında namus kumkuması kesilen, evindeki kadınlara camdan bakmayı yasaklayan, birine saati sordu diye karısını bıçaklayan, balkona yıkadığı çamaşırları astı diye döven binlerce adamın bir tribünde toplanıp “Fatmagül’ün suçu yok, biz onu Bihter sandık” diye hep bir ağızdan bağırdığını ifade etti. Tiyatrocu Ali Poyrazoğlu’nun Habertürk’te yaptığı televizyon programında tecavüzün bir futbol maçı gibi anlatılmasına keyiflenip alkışladığını belirten Sakallı, “Sokakta gördükleri her kadını taciz etmeyi hak gören bu adamları, her şeyi paraya tahvil edebileceğini zanneden ve kadınların emeği üzerinden yükselen patriarkal kapitalizm semirtiyor, şımartıyor” dedi.
Sakallı tecavüzün bir suç olduğunu ve bunu kullananların da suça ortak olduğunu vurguladı.
YÖNETMEN VE OYUNCULARA ÇAĞRI
Habertürk ve Şok gazetelerini bundan sonra almayacaklarını belirten Sakallı, “Habertürk Televizyonunu ve Ali Poyrazoğlu’nun içinde bulunduğu hiçbir programı izlemeyeceğiz” dedi.
Basın açıklamasında, dizinin kadın yönetmeni Hilal Saral’a, oyuncuları Deniz Türkali, Sumru Yavrucuk, Beren Saat ve diğer tüm kadın oyunculara da çağrı yapılarak tepki göstermeleri istendi.
Açıklamanın ardından kadınlar Adliyeye girerek suç duyurusu dilekçelerini verdiler.
Açıklamada, ÇHD, Kadın Dayanışma Derneği, TMMOB Kadın Çalışma Grubu, Bağımsız Kadın İnisiyatifi gibi pek çok kadın örgütünün imzası yer aldı. (İzmir/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Hukukun üstünlüğü nerede kaldı?

SONRAKİ HABER

Erzinliler termik santralcileri kovdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...