04 Kasım 2010 00:00

‘Ayıp artık son bulsun’

TMMOB Maden Mühendisleri Odası (MMO), Zonguldak-Karadon’da yaşanan maden kazasının üzerinden 170 gün geçmesine karşın, hayatını kaybeden ...

Paylaş

TMMOB Maden Mühendisleri Odası (MMO), Zonguldak-Karadon’da yaşanan maden kazasının üzerinden 170 gün geçmesine karşın, hayatını kaybeden iki işçiye hala ulaşılamamasını “Ülkemiz için ciddi bir itibar kaybı” olarak değerlendirdi. MMO Merkez binasında yapılan basın toplantısında konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun, “Göçükte kalan iki işçinin naaşları unutulmuş, sanki sıradan bir iş yapılıyormuş gibi bürokratik ve ticari önceliklerle işlemler takip edilmeye çalışılmıştır” dedi. Zonguldak’ta da basın açıklaması yapacaklarını ve bu durumun kamu vicdanını rahatsız ettiğini vurgulayacaklarını söyleyen Torun, maden mühendisleri olarak üzüldüklerini, ölen işçilerin yakınlarının acılarının ise daha da arttığını belirtti.
YÖNETİM ACİZ
Torun, Türkiye Taş Kömürü Kurumunun, (TTKK) üretim kültürü, bilgi birikimi ve deneyimiyle yeraltındaki iki işçiye ulaşma olanağına ve yeteneğine sahip olduğunun altını çizdi. Patlama olan kuyuda biriken yaklaşık 10 bin metreküp suyun 540 metre ila 740 metre arasında olduğunu anlatan Torun, işçi cenazelerinin de büyük olasılıkla bu suyun içinde bulunduğunu ifade etti. Yapılacak işin suyu boşaltıp, cenazeleri çıkarmak olduğunu söyleyen Torun, “TTKK’nın asli görevi olan bu konunun, deneyimi ve referansı tartışmalı olan Çinli bir firmaya ihale edilmesi çok büyük bir ayıp” dedi.
Havzada çalışan mühendis, teknik eleman ve çalışanlara haksızlık yapıldığını belirten Torun, kurumun, iki işçiye ulaşma çalışmalarını yürütecek ve sonuçlandıracak bilgi, birikim, donanım, ekip ve ekipmana sahip olduğunu vurguladı. Torun, 1992 yılında Kozlu kazasında milyonlarca metreküp su basılarak yangının söndürüldüğünü, sonra boşaltılarak cenazelere ulaşıldığını hatırlattı.
“Yetersiz, aciz, birikimsiz ve işi bilmeyen yönetimin” bu duruma gelmesinde sorumlu olan, başta siyasi otorite olmak üzere tüm yöneticileri vicdani ve hukuki gereklilikleri yerine getirmeye çağıran Torun, asli görevleri olmamasına karşın iki işçinin çıkarılması çalışmalarında, Maden Mühendisleri Odası olarak görev ve sorumluluk üstlenebileceklerini duyurdu. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

TTK limanı deniz trafiğine kapatıldı

SONRAKİ HABER

Ekim enflasyonu cep yaktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...