05 Kasım 2010 00:00

Hastalara ‘Başka kapıya’ dediler

İstanbul Vakıf Gureba Eğitim ve Araştırma Hastanesinin özel bir vakıf üniversitesine devredilmesi sadece çalışanları değil hastaları da mağdur etti.

Paylaş

İstanbul Vakıf Gureba Eğitim ve Araştırma Hastanesinin özel bir vakıf üniversitesine devredilmesi sadece çalışanları değil hastaları da mağdur etti. 4 yıldır beynindeki tümör nedeniyle onkoloji servisinde tedavi gören 32 yaşındaki Mustafa Doğan, hastaneye gidince bölümün kapatıldığını öğrendi. Doktorlarının başka hastanelere gönderildiğini öğrenen Doğan’a dosyası verilerek “Başka hastaneye git” denildi. Memleketi Malatya’ya dönen Doğan burada onkoloji bölümü bulunmayan Eğitim ve Araştırma Hastanesine yattı. Doğan’ın ağabeyi Mehmet Doğan, ne yapacaklarını şaşırdıklarını, morali çok bozulan kardeşinin ise durumunun kötüye gittiğini söyledi.
‘BAŞKA HASTANEYE GİDİN’
Vakıf Gureba Hastanesi hükümetin yaptığı yasa değişikliğiyle 25 Ekim 2010 günü Özel Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesine devredildi. Bu tarihten itibaren kanser hastalarının tedavi gördüğü onkoloji bölümü de kapatıldı. Doktorları başka hastanelere gönderilen bölüme gelen hastalara ‘Başka hastaneye gidin denildi’
Bu hastalardan biri olan Mustafa Doğan 4 yıldır beynindeki tümör nedeniyle tedavi görüyordu. Gazetemize konuşan Doğan’ın ağabeyi Mehmet Doğan şunları anlattı: “4 yıl önce beyin tümörü teşhisi konuldu. Bakırköy’de ameliyat oldu. Işın tedavisi olması gerektiğini söylediler. 4 senedir Vakıf Gureba Hastanesi onkoloji bölümünde tedavi oluyordu. Yurt dışından gelen bir ilaç kullanıyordu, doktorlar tümörün büyümesi durdu, iyi gidiyor diyorlardı. Bu ay yine bir kontrole gitmesi gerekti. Hastaneye gittik birlikte ancak onkoloji bölümü kapanmıştı hastaneyi özel bir vakfa devretmişler. Bir yetkiliyle bir doktorla konuşamadık zaten. Hastanede bizimle görüşecek yetkili kimse bulamadık. Oraya bir adam koymuşlar tek dediği ‘Nereye götürürseniz götürün’. Başka hastaneye götürdük orada soruyorlar, ‘Bunun tedavisini yapan doktorlar nerede?’ O doktorlar da yok, başka yerlere gitmişler. Üzüldüğümüz nokta 4 senedir hastanın durumunu bilen tedavisini üstlenen doktorlar da gönderilmiş. Biri Kartal’a gönderilmiş biri başka yere. Çok mağdur olduk. Durumu da iyi değil, kötüleşti. Nöbet geçirip duruyor. Sadece biz değil Vakıf Gureba kapatılınca oradaki tüm hastalar neye uğradıklarını şaşırdılar”
MEMLEKETİNE GİTTİ
Vakıf Gureba Hastanesinden çok memnun olduklarını, doktorların kendileriyle çok ilgilendiğini söyleyen Doğan, bölüm kapanınca kardeşini memleketleri Malatya’daki Eğitim ve Araştırma Hastanesine gönderdikleri belirtti. Bu hastanede onkoloji bölümü bulunmadığı için kardeşinin beyin cerrahisi bölümünde yattığını vurgulayan Doğan, bu süreçte İstanbul’da kardeşini tedavi edecek onkoloji bölümü arayacak.
“Doktorlar hastalara kendi evladı gibi bakıyorlardı. Evimize de yakındı. Kardeşimin morali de çok bozuldu. Bugün haberini aldım ki artık yürüyemiyor da. Malatya Araştırma Hastanesinde yatıyor. Ancak orada onkoloji bölümü ne yazık ki yok. Beyin cerrahi bölümünde yatıyor. Biliyorsunuz bu hastaların tedavisi için doktorlar açık açık söylüyor moralin iyi olması çok önemli. Hepimizin morali alt üst oldu, ne yapacağımızı şaşırdık” diye konuşan Doğan hastanenin devredilmesine de tepkili: “Bir devlet hastanesinin özel vakfa verilmesini doğru bulmuyoruz. Burada bir rant sorunu olduğunu düşünüyoruz. İnsanlara ne olursa olsun önemli değil diyorlar. Sadece benim kardeşim değil yüzden fazla insan aynı şeyi yaşadı. Onların hepsi de bizim kadar mağdur”
(İstanbul/EVRENSEL)
Elif Görgü
ÖNCEKİ HABER

Aİle hekİmlİĞİ beklenİldİğİ gİbİ!

SONRAKİ HABER

BAŞYAZI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...