6 Kasım 2010 00:00

YÖK 12 EYLÜL ZİHNİYETİNİN ÜRÜNÜ


YÖK, İzmir’de de protesto edildi. Ege ve Dokuz Eylül Üniversitelerinde yapılan eylemlerde, 12 Eylül zihniyetinin üniversiteler üzerindeki hakimiyetinin her geçen gün artığına dikkat çekildi.
Dokuz Eylül Üniversitesi Dokuzçeşmeler Kampüsünde toplanan Emek Gençliği ve Genç-Sen üyesi öğrenciler 12 Eylül darbesinin ürünü olan YÖK’ü protesto ederek kapatılmasını ve parasız, bilimsel, demokratik ve anadilde eğitim talep ettiler.
Hukuk fakültesi önünde toplanan öğrenciler alkış ve sloganlarla hazırlık binasının önüne yürüdüler. Hazırlık binasının önünde biten yürüyüş sonunda öğrenciler adına basın açıklamasını okuyan Hazırlık Öğrencisi Özge Tok, YÖK’ün 29 yıldır üniversiteleri kışla gibi yönettiğini ve ticarethane gibi işlettiğini ve her geçen gün 12 Eylül zihniyetinin üniversiteler üzerindeki hakimiyetinin arttığını belirtti.Tok, güvenlik gerekçesi ile üniversitelerde sivil polislere yer tahsis edilmesinin, daha çok kamera ve turnike konulması imkanı veren genelgenin asıl amacının üniversite öğrencilerinin daha çok baskı altına almak için olduğunu kaydetti.
EGE ÜNİVERSİTESİNDE EYLEM
Ege Üniversitesi öğrencileri de, 1980 askeri darbesinin ürünü olan YÖK’ün kuruluşunun 29. yılı nedeniyle ortak bir platform oluşturarak YÖK’ü protesto etti.
Edebiyat fakültesi önünde toplanan, Emek Gençliği, Genç-Sen, DGH, DÖB, DİP ve formasyon mağduru öğrenciler, ‘YÖK kalkacak polis gidecek üniversiteler bizimle özgürleşecek’, ‘Karakol değil demokratik ve bilimsel üniversite’, ‘Anadilde eğitim istiyoruz’, ‘Koşulsuz formasyon istiyoruz’ sloganlarıyla ve alkışlarla hazırlık binasına ardından Gıda cafe, çarşı ve 1 Nolu yemekhane önüne yürüyüş gerçekleştirdiler. Ege çarşı önünde öğrencilere konuşma yapan Emek Gençliği İl Gençlik Yöneticisi Halil Sarıkoç, baskı altında gençleri geleceksizliğe mahkum eden, bilimsel anadilde eğitim almalarını engelleyen YÖK’e karşı bütün üniversite öğrencilerini eyleme davet etti. Sınıf Öğretmenliği Öğrencisi Gamze Ardağ ise, YÖK’ün kaldırıldığı, öğrencilerin anadilde ve bilimsel bir eğitime katıldığı, eşitsiz elemeye dayalı sınav sisteminin kaldırıldığı, paralı eğitim uygulamalarının son bulduğu ve bilimsel bilgi üretiminin sermayenin çıkarları doğrultusunda değil, insanlığın ihtiyaçları doğrultusunda yapıldığı bir eğitim sistemi istedi. (İzmir/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et