8 Kasım 2010 00:00

‘Örgüt propagandası’ tutmadı, sıra ‘örf, adet’ davasında


Milas’ta Gülsüm-Mehmet Çelik çifti, 1 Ocak 2010 dünyaya gelen kız çocuklarına Viyan Kürdistan ismini verdi. Bunun üzerine, Milas Cumhuriyet Savcılığı, “Örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla soruşturma açtı. Ancak İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı takipsizlik kararı verince, Milas Cumhuriyet Savcılığı, bu kez Nüfus Kanunu’nun 16. maddesi uyarınca Viyan Kürdistan’ın annesi ve babası hakkında dava açtı.
Muğla’nın Milas İlçesi’nde yaşayan Mehmet ve Gülsüm Çelik çifti, 1 Ocak’ta dünyaya gelen kızlarına Viyan Kürdistan ismini verdi. Çelik çifti, uzun bir uğraştan sonra çocuklarına Viyan Kürdistan adını nüfus cüzdanına kaydettirdi. Çocuklarına isim verdikten hemen sonra Milas Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından baba Çelik hakkında Ocak ayında “Örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla soruşturma başlatıldı. Dosyanın gönderildiği İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yapılan incelemenin ardından “Viyan Kürdistan isminin propaganda suçunu oluşturabilmesi için örgütün ve amacının toplum içinde benimsenmesini sağlamaya yönelik şiddete çağrı içeren nitelikte bir eylem olduğunun kabul edilmesinin mümkün olmadığına” karar vererek, CMK’nin 173. maddeleri gereğince takipsizlik kararı verdi. Ancak aile bu karara sevinemeden yeni bir soruşturmayla karşılaştı.
SAVCININ DAVA ISRARI
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın takipsizlik kararına rağmen Milas Cumhuriyet Başsavcısı Çağdaş Devrim, bu sefer hem baba Mehmet Çelik hem de anne Gülsüm Çelik hakkında yeni bir soruşturma açtı. Savcılığın soruşturmaya gerekçe olarak Viyan Kürdistan isminin “Milli kültür, örf ve adetlerimize uygun olmadığı değerlendirilmekte” diyerek Nüfus Kanunu’nun 16. maddesine uygun bir isimle değiştirilmesini gösterdiği öğrenildi. Soruşturma sonunda açılan davanın ilk duruşması 3 Kasım’da Milas 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme, Çelik çiftinin kızlarına verdiği Viyan Kürdistan isminin Nüfus Kanunu’nun 16. madde kapsamında uygun olup olmadığı yönünde Türk Dil Kurumu’ndan görüş alınması yönünde müzekkere yazılmasına karar vererek, duruşmayı 2 Şubat 2011 tarihine erteledi.
BABA: BU İDDİA SAÇMA
Baba Mehmet Çelik, kızlarına bu ismi vermek istedikleri için Nüfus Müdürlüğü’nün kendilerini bayağı uğraştırdığını belirterek “Biz madem özgür bir toplumda yaşıyoruz, özgür bir toplum yolunda bir adım atıyoruz, o zaman bunu hazmetmeleri gerekiyor. Bunu hazmedemiyorlarsa demek ki, biz özgür bir toplum olmamışızdır” dedi. Çelik, takipsizlik kararından sonra ‘milli kültür, örf ve adetlerine aykırı olduğu’ gerekçesiyle ikinci bir soruşturma açılmasının saçma olduğunu söyledi. (MUĞLA)

Evrensel'i Takip Et