12 Kasım 2010 00:00

İKİ FOTOĞRAF BİR GERÇEK


HATAY Mustafa Kemal Üniversitesi’nde okuyan öğrencilerin barınma sorunu devam ediyor. Devlet yurtlarında yer bulamayan öğrenciler, fahiş fiyatlarda özel yurt ve apart otellere yerleşmek zorunda kalıyor. Yaşanan sorunu fırsat bilen özel yurt işleticileri ise üniversite bölgesini parsellemiş durumda. Kampus yakınlarında, neredeyse her hafta yeni bir özel yurt ya da apart otel yapılıyor.
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’nde devlet yurduna yerleşen öğrenciler, yaklaşık 20 kişilik odalarda kalıyor. Üstünde ders çalışmaları gereken masaların dahi kaldırılarak yerlerine yatakların yerleştirildiğini söyleyen öğrenciler, zorunlu olarak özel yurtları tercih ettiklerini belirtiyor. Devlet yurduna yerleşmek için yedekte sıra bekleyen öğrenciler de aynı sorundan muzdarip.
CEMAAT YURTLARINDA KALAN ÖĞRENCİLER!
Yurt yönetiminden çekindikleri için isimlerinin açıklanmasını istemeyen öğrenciler, yaşananları şöyle özetliyor: “Parası olanlar apart otellerde kalabiliyor ama yoksul olan öğrenciler yurtta kalmak zorunda.”
Devlet yurtlarında ders çalışamayan yoksul kız öğrencileri ise cemaat yurtlarına akın ediyor. Öğrencilerin iddiasına göre, yer bulamayan ya da ders çalışamayan öğrenciler özellikle cemaat yurtlarına yönlendiriliyor. Öğrenciler, her gün böyle olaylarla karşılaşıldığı için bu durumun kanıksandığını ifade ediyor.
ÖĞRENCİLER NE YAPACAK?
Tıp Fakültesi Öğrencisi Seher Aydın “O kadar çok öğrenciyi misafir olarak almışlardı ki ders çalışma odalarımızdaki masa, sandalyeleri çıkarıp ranza koydular” dedi. Yatakların üstünde ders çalışmanın zorluğunu anlatan Seher Aydın, farklı bölümlerden çok sayıda öğrenciyle aynı ortamda ders çalışmanın imkansız hale geldiğini söyledi. Odaların 6, 10, 22 ve 24 kişilik olduğunu kaydeden Aydın, öğrencilerin çok olması yüzünden banyo ve tuvalet sıralarında da uzun süre beklediklerini kaydetti.
Şimdi, her odası 30 metrekare olan ve okula yakın güzel bir apart otelde kaldığını belirten Aydın, bunun karşılığında ise yıllık 4.250 TL kira vermek zorunda olduklarını söyledi. Apart otele yerleşmek zorunda kalan Aydın, devlet yurdunda yaşadıklarını şöyle anlattı: “İlk geldiğimizde çok şaşırmıştık. Çünkü iki öğrenci yurdu da ağzına kadar dolmuştu. ‘Korkma sen biz çalışma odalarını düzenledik, yatakhaneye çevirdik’ dediler. Yurtta iki üç tane çalışma odası varmış. Buradaki masa ve sandalyeleri çıkartıp 22 tane yatak atmışlar. Her yatakta 2 kişi beraber yatıyordu. Misafir öğrencilere bu yataklar günde 6 TL’den kiralıyorlardı. Şartlar çok kötüydü, bir tane duş kabinini bile 6 kişi kullanıyordu.” (Antakya/EVRENSEL)
Elif Karaağaç - Enes Erkut

Evrensel'i Takip Et