13 Kasım 2010 00:00

WAPC: ifade özgürlüğü tehdit altında


Dünya Basın Konseyleri Birliği (WAPC) Genel Sekreteri Chris Conybare, Türkiye’de medya ve ifade özgürlüğünün endişe verici boyutlara ulaştığı uyarısı yapan bir rapor yayınladı. Raporda, “Türkiye’de gazeteci ve yazarlar aleyhine 5 binden fazla soruşturma başlatılmıştır. En az 46 gazeteci ve yazar hapse atılmıştır’’ denilirken, Kürt ve muhalif gazete ve gazetecilere ise yer verilmedi.
Dünya Basın Konseyleri Birliği (WAPC), Genel Sekreteri Chris Conybare’nin “Türkiye’de medya ve ifade özgürlüğüne” ilişkin hazırladığı raporda çarpıcı değerlendirmelere yer verildi. Cezaevinde tutulan gazeteciler ve hükümet baskısı nedeniyle işlerini kaybeden gazetecilere yer verilen raporda, “Türkiye’de medya ve ifade özgürlüğü tehdit altında” denildi. Gazeteciler ve yazarlar hakkında 5 binden fazla soruşturma olduğunu ve 46 gazetecinin cezaevinde bulunduğuna dikkat çekilen raporda, “Türkiye’de gazeteci ve yazarlar aleyhine 5 binden fazla soruşturma başlatılmıştır. En az 46 gazeteci ve yazar hapse atılmış ve birçoğu tutuklu olarak duruşmaları yapılmadan veya hüküm giymeden hapiste bulunmaktadır” diye belirtildi.
EKŞİ, COŞKUN, ÖZKAN VE BALBAY VAR, KURŞUN YOK!
Ergenekon davası kapsamında tutuklu bulunan Mustafa Balbay ve Tuncay Özkan’ın yargılama aşamasında iki yıldır cezaevinde bulunduğuna ve Bekir Coşkun’un iktidarın baskısı sonucu çalıştığı gazeteden ayrıldığına yer verilen raporda ayrıca Oktay Ekşi’nin AKP için sarf ettiği yazı nedeniyle baskı sonucu 1974 yılından bu yana çalıştığı Hürriyet gazetesinden ayrıldığına yer verildi. Raporda yine vergi yasası nedeniyle Doğan Medya Grubu’na kesilen cezaya yer verildi. İfade ve basın özgürlüğü konusunda Türkiye’ye yapılan eleştiriler içinde Kürt gazeteleri ve gazetecilerin yer almaması ise dikkat çekti. Balbay ve Özkan’ın yargılamalarına yer verilen raporda, Azadiya Welat Gazetesi Eski Yazı İşleri Müdürü Vedat Kurşun’a verilen 166 yıl ceza ise görmezden gelindi.
‘KARANLIK GELECEK’ UYARISI
WAPC raporunda, şunlara yer verildi: “Türkiye’nin parlak bir geleceğe sahip olma olasılığı var. Ancak şu anda izlenen yol, karanlığa ve ülkeler arasında daha düşük rollere itecek nitelikte. Türk Hükümetine ve halkına demokratik idealleri yükseltmeye ve insan hakları desteklemeyle çağırıyoruz. Sırada hapisteki gazeteci ve yazarların salıverilmesi ve yargılamaların hızlı biçimde sonuçlandırılması var. Bunun ardından ceza yasasının genel kabul gören demokratik standartlar çerçevesinde gözden geçirilmesi ve ifade özgürlüğünün, sınırlandırılması yerine genişletilmesi gerekir.” (MEDYA SERVİSİ)

Evrensel'i Takip Et