8 Aralık 2010 00:00
Deri işçileri mücadeleye hazır
DERİ-İŞ Tuzla Şubesinde düzenlenen eğitim çalışmalarına katılan işçiler güncel gelişmeleri değerlendiriyor, neler yapılması gerektiğini tartışıyorlar. Her akşam bir fabrikadan sendika binasına gelen işçiler ülkedeki gelişen süreç, sermayenin saldırıları, toplusözleşmeler, asgari ücret, Tuzla Organize Deri Sanayi Bölgesindeki örgütlenme sorunları ve sendikal bürokrasiye karşı mücadele konularını ele alıyorlar.
Toplantılara ilişkin gazetemize konuşan Deri-İş Tuzla Şube Başkanı Binali Tay, işçi sınıfının ve sendikaların yoğun bir saldırıyla karşı karşıya olduklarını, bu saldırıların ancak bedel ödemeyi göze alarak püskürtülebileceğini ifade etti.
MÜCADELEYİ YÜKSELTECEKLER
Tay Tüm sorunlarımızı işçi arkadaşlarla tartışıp, bir mücadele hattı izleyerek mücadeleyi yükselteceğiz. Sınıf sendikacılığını ve işçilerin hak ve özgürlük taleplerini daha öne çıkarmamız gereken bir döneme girdik diye konuştu. Kıdem tazminatlarının düşürülerek fona devredilmesi, işten atma, sendikasızlaştırma dayatmalarının sürdüğünü dile getiren Tay, asgari ücretin belirlendiği ve toplusözleşme döneminin başlayacağı bugünlerde sendikaların ve kitle örgütlerinin omuz omza verip mücadeleyi yükseltmesi gerektiğini vurguladı. Hükümetin gündeme getirdiği torba yasayla işçilere nasıl bir saldırı hazırladıklarının ortada olduğunu kaydeden Tay, saldırılara karşı işçilerin tabanda birleşmesi için Deri-İş olarak çalışmalarının süreceğini bildirdi.
FABRİKAMIZDAN BAŞLAYARAK
Toplantıların ve alınan kararların işçiler için iyi olacağını söyleyen Hamdi Çelik, saldırılara karşı fabrikalarından başlayarak birlik olup mücadeleyi büyüteceklerini dile getirdi. Örgütsüz işçilerin sendikalaşması için bütün işçilerin görev almasının zorunlu olduğuna dikkat çeken Muharrem Tuzcan, sendikaların her gün üye kaybettiği, işçi haklarının ise neredeyse yok olduğu bu dönemde deri işçilerinin üzerine düşeni yapacağını söyledi.
İşçilerin işsiz kalma korkusu nedeniyle hükümetin saldırılarına sessiz kaldığını anlatan Veli Avser, bilinçli ve sendikalı işçi sayısı azaldıkça hak gasplarının arttığını kaydetti.
Bu durumun değişmesi için işçilerin haklarına ve sendikalarına sahip çıkmaları ve örgütlenme çalışması yürütmesi gerektiğini anlatan Avser, Hem sendika hem işçilere olarak kendi eksik ve zaaflarımızı gidererek, yaşanan sorunları daha fazla paylaşarak örgütlülüğü güçlendirebiliriz dedi.
BİRLİK SAĞLANMALI
Deri işçilerinin hükümetin çıkardığı hiçbir yasayı beğenmediğini söyleyen Yusuf Sarıgül, ancak bu düşüncenin mücadeleye dönüştürülemediğini dile getirdi. Sermayenin işçileri bölmek için her yola başvurduğunu vurgulayan Sarıgül, işçilerin birliğinin sağlanması ve mücadelenin büyütülmesi için sınıf sendikacılığını savunan yönetici ve işçilerin elini taşın altına koyması gerektiğini ifade etti.
Deri-İş Tuzla Şube Sekreteri Haydar Canpolat, hükümetin sermaye lehine çıkardığı yasaların işçi sınıfını olumsuz etkilediğini belirtti. Taşeronlaşma, esnek çalışma, ve yevmiyeli işçi sayısının her gün arttığını bunun da örgütsüzlüğü fazlalaştırdığını anlatan Canpolat, Deri-İş önümüzdeki günlerde toplusözleşme dönemine giriyor. Biz işçi sınıfının haklarını daha ileriye taşımak adına mücadeleyi sürdürüyoruz dedi.
Bölgesel asgari ücretle hükümetin işçileri bölmeye çalıştığını kaydeden Canpolat, işçilere birlik çağrısı yaptı. Canpolat, deride başlayacak toplusözleşmelerin iyi bitmesi için tüm güçleriyle mücadele edeceklerini duyurdu.
(İstanbul/EVRENSEL)
Erdem Geyik
Evrensel'i Takip Et