8 Aralık 2010 00:00
Kötü niyet tazminatı talep edebilirsiniz
SORU: Çalıştığım işyerinde bir tam yılım henüz dolmadan iş sözleşmemi sırf kıdem tazminatımı ödememek için feshettiler. Ortada böyle kötü niyetli bir fesih bulunması durumunda kıdem tazminatımı alabilme hakkım var mı?
CEVAP: Kıdem tazminatına hak kazanabilmenin en temel koşullarınının başında, işçinin iş akdinin sona erdiği tarihte işyerinde en az bir yıllık kıdeminin bulunması şartı gelmektedir. Halen yürürlükte olan 1475 sayılı İş Kanununun 14. maddesinin 1. fıkrasında İşçinin işe başladığı tarihten itibaren hizmet akdinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir hükmünü taşımaktadır. Kıdem tazminatının söz konusu olabilmesi için tam bir yılın dolması gerekir.
Kıdem süresinin başlangıcı yukarıdaki kanun maddesindeki açık hükme dayanarak, işçinin fiilen işe başladığı tarihtir. Eğer iş sözleşmesinde taraflar arasında deneme süresi öngörülmüş ise bu durumda deneme süresi de kıdem süresine dahildir. Eğer fiilen işe başladığınız tarihten sonraki günlerde sigortalı yapılmış olsanız dahi kıdem sürenizin başlangıcı işe fiilen başladığınız tarih olarak kabl edilir.
Kıdemi bir yıldan az olan işçi kıdem tazminatına hak kazanamamaktadır. Kanunen öngörülen bu bir yıllık süre bağlayıcı ve mutlak niteliktedir. Ancak sırf işçinin kıdem tazminatı almasına engel olmak için bir yılın dolmasına kısa bir süre kala işverenin iş akdini feshetmesi olayın özelliğine göre objektif iyi niyet kurallarına aykırılık oluşturabilir ve böyle bir durumda işçi fesih hakkının kötüye kullanılması nedeniyle kötü niyet tazminatı yanında ayrıca kıdem tazminatı da talep edebilir. Eğer olayınızda objektif iyi niyet kurallarına aykırı olarak iş sözleşmeniz feshedilmişse bu durumda kıdem tazminatı alacağınız yanında ayrıca kötü niyet tazminatı alacağı talebi ile iş mahkemesinde dava açma hakkınız bulunmaktadır. İş hukukunda kötü niyet, hukuken tanınmış olan bir hakkın objektif iyiniyet kurallarına aykırı olarak kullanılması ve kullanılırken karşı tarafın zarara maruz bırakılması anlamında kullanılmaktadır. Genel ispat kuralı gereği, iş akdinin kötüniyetle feshedildiğini ispat yükü işçiye aittir.
DEVRİM AVCI
Evrensel'i Takip Et