14 Aralık 2010 00:00
Kapalıçarşı 550 yaşında
İSTANBULun en önemli simgelerinden Kapalıçarşı, 2011 yılında 550. yaşını kutlayacak. Temeli 1461de Fatih Sultan Mehmet tarafından atılan ve dünyanın en önemli tarihi çarşısı olarak gösterilen Kapalıçarşının 550. yıl etkinlikleri, Tuluyhan Uğurlunun çarşıda vereceği konserle başlayacak.
Kapalıçarşı Esnafları Derneğinin katkıları ile 26 Aralık Pazar günü gerçekleşecek konserde, ünlü piyanist, yeni albümü Sonsuza Kadar İstanbulu ilk kez seslendirecek. Pazar günleri kapalı olan çarşı, Tuluyhan Uğurlu konseri için özel olarak açılacak.
Tuluyhan Uğurlu, 2006da çıkardığı ve 250nin üzerinde konserde seslendirdiği Dünya Başkenti İstanbul isimli eserinin devamı niteliğindeki Sonsuza Kadar İstanbul adlı albümde yer alan eserlerin tümünü kendi besteledi.
Albümün Sonsuza Kadar İstanbul, Sabahın İlk Işıkları, Yedi Renk, Gelecek Kuşaklar, Cumhuriyet Güneşi, Ara Sokaklar, Kuleler, İstanbul Seni Çağırıyor bölümlerinin seslendirileceği konserde, geçmişten geleceğe Kapalıçarşının anlatıldığı özel bir bölüm de yer alacak.
Konserde Tuluyhan Uğurluya kavalda Murat Toraman, viyolada Doğukan Çokşeker, yaylı tambur ve elektrogitarda Uğur Varol, kontra basta Umut Sel, vurmalı enstrümanlarda Gürkan Özkan eşlik edecek.
Tuluyhan Uğurlunun tüm konserlerinde olduğu gibi, Kapalıçarşı konseri boyunca İstanbulu anlatan görsel bir sunumdan yararlanılacak.
Sadece Nuruosmaniye girişinin kullanılacağı konser öncesi ve iki bölüm arasında konuklara çeşitli ikramlarda bulunulacak.
KAPALIÇARŞI
Temeli 1461 yılında Fatih Sultan Mehmetin kurduğu iki özel vakıf tarafından atılan tarihi Kapalıçarşı, dünyanın bilinen en eski ve en büyük çarşıları arasında yer alıyor. 5 asırdır ayakta duran ve Osmanlı döneminin en önemli alışveriş merkezi olan Kapalıçarşı, bugün de turizme hizmet ederek canlılığını koruyor.
Yaklaşık 40 bin metrekareye yayılan Kapalıçarşının 65 sokağı, 22 kapısı bulunuyor. Yaklaşık 40 bin kişinin çalıştığı ve 3 bin 300 dükkanın yer aldığı çarşıyı, günde 300 bin kişi ziyaret ediyor.
Kapalıçarşıda, 450 kuyumcu, 234 gümüşçü, 160 halıcı, 100 antikacı, 30 döviz bürosu, 2 bin 256 turistik eşya satan dükkan bulunuyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)
Evrensel'i Takip Et