29 Kasım 2005 22:00

'Demokratik Türkiye
   Halkçı Bütçe' mitingi

KESK, DİSK, TMMOB ve TTB, 17 Aralık'ta Ankara'da düzenleyecekleri mitingle "Demokratik Türkiye, Halkçı Bütçe" isteyecekler. Mitingde hem IMF bütçesi yerine halkın taleplerini esas alan bir bütçe hazırlanması talebi dile getirilecek hem de hükümetin antidemokratik tutumu protesto edilecek.

Paylaş
KESK, DİSK, TMMOB ve TTB'nin çağrısıyla 17 Aralık'ta Ankara'da "Demokratik Türkiye, Halkçı Bütçe" mitingi yapılacak. Mitingde hem IMF bütçesi yerine halkın taleplerini esas alan bir bütçe hazırlanması talebi dile getirilecek hem de hükümetin antidemokratik tutumu protesto edilecek. KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, DİSK Genel Başkan Yardımcısı Mahmut Seren, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Başkanı Mehmet Soğancı ve Türk Tabibleri Birliği (TTB) 2'inci Başkanı Metin Bakkalcı dün TMMOB'da düzenledikleri basın toplantısıyla mitinge katılım çağrısı yaptılar. İsmail Hakkı Tombul, Meclis'te görüşmeleri süren 2006 Bütçesi'yle kaynakların geniş kesimlere değil, bir avuç rantiyeye akıtıldığını, hazırlanışında IMF ve diğer uluslararası finans kurumlarının taleplerinin dikkate alındığını söyledi. "Böyle bütçeyi kabul etmiyoruz" diyen ve emek ve demokrasi güçlerinin müdahil olmasını isteyen Tombul, Şemdinli olayının, Susurluk'taki çete ilişkileri açığa çıkarılmadığı için yaşandığını da ifade etti.

Mitingin talepleri Eğitim Sen'in yürüyüşüne yönelik saldırıyı kınayan ve bu tutumun Türkiye'nin demokratikleşmede daha katetmesi gereken çok yol olduğunu gösterdiğini kaydeden Tombul, çalışma yaşamındaki antidemokratik uygulamalar ve 12 Eylül hukukunun halen sürdüğünü, grev ve toplusözleşmelerin önünde engeller bulunduğunu söyledi. Tombul, "Kaynakların adil toplanması ve ihtiyaca göre dağıtılması, çalışma yaşamının demokratikleştirilmesi, başta sosyal güvenlik, personel rejimi olmak üzere neoliberal politikalarla hazırlanan tasarıların geri çekilmesi, Kürt sorununda barış ve kardeşçe çözümün sağlanarak, Türkiye'nin farklılıkları ile kardeşçe yaşanabilecek hale getirilmesi, Susurluk ve Şemdinli çetelerinden hesap sorulması, cezaevlerinde uygulanan tecridin sona erdirilmesi ve Terörle Mücadele Yasası'nda yapılmak istenen değişikliğe karşı" 17 Aralık'ta Ankara'da olacaklarını açıkladı. Mitingin emek güçlerine, işçi, işsiz herkese açık olduğunu kaydeden Tombul, 17 Aralık'a kadar tüm illerde çeşitli etkinlikler düzenleneceğini de duyurdu.

Tiyatro oyunu Mimar, mühendis ve kent plancılarının meydanları özgürlük alanları olarak planladıklarını belirterek eğitim emekçilerine yönelik tutuma atıfta bulunan TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı, "Bu bir demokrasi anlayışıdır. Alanları engelleyenlerin sonu hüsranla bitmiştir" dedi. TTB 2'inci Başkanı Metin Bakkalcı da Başbakan'ın polisin herhangi bir saldırısı olmadığı yönündeki sözlerine karşı herkesin gözü önündeki gelişmeleri hatırlattı. Bakkalcı, bütçe görüşmelerini de tiyatro oyununa benzetti.

ÖNCEKİ HABER

AKP anketinde ANAP yükseliyor

SONRAKİ HABER

İtalyan sendikacılar fabrikaya alınmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...