11 Kasım 2005 22:00

Çağrı'nın yönetmeni El Kaide kurbanı

Ürdün'de üç otele düzenlenen saldırılarda yaralanan Suriyeli yönetmen Mustafa Akkad hastanede öldü. El Kaide'nin üstlendiği eylemde can veren Akkad, İslamiyet'i dünyaya tanıtan Çağrı filmiyle ün kazanmıştı.

Paylaş
Ürdün'de düzenlenen kanlı saldırılarında yaralanan Suriyeli yönetmen Mustafa Akkad, öldü. Arap televizyonları El Cezire ve El Arabiye, Akkad'ın tedavi görmekte olduğu hastanede kan kaybından öldüğünü bildirdiler. Akkad, Türkiye'de de büyük beğeni toplayan, ünlü aktör Anthony Quinn'in başrollerini oynadığı "Çağrı" ve "Çöl Aslanı" gibi filmleri yönetmişti. Akkad, pazar günü Suriye'nin Halep kentinde toprağa verilecek. Aynı saldırıda ölen kızı Rima Akkad Monla (34) ise, kocasının memleketi Lübnan'da defnedilecek.

Gözaltı terörü Saldırılarla ilgili olarak, Ürdünlülerin yanı sıra aralarında Irak ve diğer Arap ülkelerinden vatandaşların da bulunduğu çok sayıda şüphelinin tutuklandığı bildirildi. Tutuklananların sayısının 120'yi geçtiği belirtiliyor. Üst düzey polis yetkilileri, ülkenin değişik kesimlerinde sürdürülen operasyonlarda gözaltına alınanların çoğunluğunun Iraklı ve Ürdünlü olduğunu anlattı. Bir yetkili, "Bu kişilerin olaylara karışıp karışmadığını veya intihar komandolarına yardım edip etmediğini bilmiyoruz. Birçoğu tamamen suçsuz da olabilir" diyerek, rejimin "rastgele" tutuklamalar yaptığını gözler önüne serdi. Öte yandan, 3 otele düzenlenen saldırılarda, 'petrol şirketleri temsilcileriyle görüşmek üzere resmi bir ziyaret için' ülkede bulunan Iraklı 3 petrol uzmanının da öldüğü, birinin yaralandığı bildirildi. ABD'nin Amman Büyükelçiliği sözcüsü de, saldırılarda 2 Amerikan vatandaşının öldüğünü, 4'ünün yaralandığını belirtti.

Saldırılar protesto edildi El Kaide örgütü ise ikinci bir açıklamayla daha büyük saldırılar düzenleyeceği tehdidinde bulundu. Ürdün'deki 14 meslek örgütü ve sendika ise, binlerce kişiyle saldırıların düzenlediği otellerden birinin önünde bir protesto gösterisi düzenledi. Önceki günkü eylemin ardından ikinci bir açıklama yapan El Kaide, "Herkes bilsin ki oteller, Irak ve Arap Körfezi'ndeki Haçlı varlığı ile Filistin'deki Yahudi varlığını destekleyenlerle dolu olduklarına emin olduktan sonra vuruldu" ifadesini kullandı. El Kaide ayrıca, saldırıları biri kadın, 4 Iraklının düzenlediğini bildirdi. Örgütün son bildirisinde, "Tümü Iraklılardan oluşan bir grubun Amman'daki saldırıları planladığı, hazırladığı ve düzenlediği" belirtilerek, grubun Ebu Habib, Ebu Muaz ve Ebu Umeyra ile intihar eylemcisi Um Umeyra'dan oluştuğu ifade edildi.

ÖNCEKİ HABER

Siyanürcü şirket yayılıyor

SONRAKİ HABER

Arafat'ın ölümü hâlâ sır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...