30 Mart 2005 21:00

Takım elbiseli adam korunuyor mu?

Mersin'deki bayrak olayına karıştıkları iddiasıyla yargılanan çocuklar hakkında savcılık tarafından hazırlanan iddianamede, çocukların takım elbiseli şahsa ilişkin söyledikleri yer almadı.

Paylaş
Mersin'deki bayrak olayına karıştıkları iddiasıyla yargılanan 6 çocuk hakkında Mersin Cumhuriyet Savcılığı'nın hazırladığı iddianamede, çocuklar takım elbise olan bir kişinin yakması için bayrağı C.S'ye verdiğini söylemelerine rağmen, takım elbiseli kişiden söz edilmedi. İddianamede ayrıca 6.5 yıldan 13 yıla kadar hapis cezası ile yargılanacak olan çocukların Terörle Mücadele Şubesi'nde sorgulandıkları da yer almadı. Çocukların avukatları, hazırlanan belgeler arasındaki çelişkilere dikkat çekerek, yargılamanın baştan sona hukuksuzluk içerdiğini ifade etti. Mersin'deki Newroz kutlamalarında bayrağı yere attıkları iddiasıyla gözaltına alınarak tutuklanan 6 çocuk hakkında Mersin Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Önümüzdeki günlerde hakim karşısına çıkacak çocuklar hakkında 6.5 yıldan 13 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. Çocuklar hakkında Mersin Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'nde görevli 5 polisin tuttuğu tutanak, Mersin Cumhuriyet Savcılığı'nın hazırladığı iddianamede yer alan bilgiler arasındaki çelişkiler dikkat çekerken, İHD Genel Merkezi, çocukların yaşadığı mağduriyetin giderilmesi için Uluslararası Af Örgütü'ne (AI) acil eylem çağrısında bulundu.

Tutanakta gerçekler yer almıyor' C.S ile F.B'nin ailelerinin, çocuklarının polis tarafından okudukları okullardan gözaltına alındıkları yönündeki beyanatlarına rağmen, Mersin Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'nde görevli Komiser Oğuz Şahin, polis memurları Veysel Ateş, Keramettin Sancar, Gökhan Kızıltepe ve Nurcan Özer'in hazırladığı tutanaklarda C.S'nin 5741 No'lu sokaktan, F.B'nin ise Hatice Uluğ İlköğretim Okulu önünden gözaltına alındığı belirtildi. 23 Mart günü gözaltına alınan C.S ile V.S, Mersin Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'nden, Mezitli beldesinde bulunan çocuk, şubeye götürülürken, basına gösterilmelerine rağmen Mersin Cumhuriyet Savcılığı'nın hazırladığı iddianamede, çocukların ilk olarak Çocuk Şubesi'ne götürüldükleri iddia edildi.

Tutanaklar çelişti Emniyet Müdürlüğü'nde görevli 5 polisin hazırladığı tutanaklarda, "M. Akif Ersoy Caddesi Beğeni Market önünde mitinge katılarak yürüyüş yapan ve takip ettiğimiz grup içerisindeki 3-5 kişi tarafından nerden temin ettiklerini görmediğiniz, bilmediğimiz fırça sapına takılı Türk bayrağımızı yakmaya çalıştıkları görülmesi üzerine anında müdahale edilmiştir" ibareleri yer alırken, Emniyet Müdürlüğü'nün 23 Mart tarihinde yaptığı yazılı açıklamada ise tersi ifadeler kullanıldı. Açıklamada, iki ayrı arama noktasının bulunduğu miting alanına çocukların sopalı bayrağı yanında getirdikleri iddia edilirken, bayrağın yerinin tespit edilemediği iddia edildi. Dosyada dikkat çeken diğer bir konu ise, savcılık iddianamesinde olay öncesi çocuklara ihtarda bulunulduğu belirtilirken, dosyaya polisin ihtar yaptığına dair herhangi bir belge konulmadı.

15 avukat bakacak Gözaltına alınan çocukların ifadelerinde, bayrağı tanımadıkları ve üzerinde takım elbise olan bir kişinin yakması için C.S'nin eline verdiği yönündeki söylemlerine rağmen, iddianamede takım elbiseli kişiden söz edilmemesi dikkat çekti. Mersin E Tipi Kapalı Cezaevi'nde bulunan 6 çocuğun savunmasını Mersin, Diyarbakır, İzmir baroları ile İHD ve ÇHD'den 15 avukatın üstlenmesi bekleniyor. Bir haftayı aşkın süredir tutuklu bulunan 6 çocuğun okuldan alınarak TEM'e götürüldüklerine dair basın mensuplarında görüntü bulunduğunu ifade eden avukatlar, çocukların gözaltına alınmasından tutuklanmasına kadar devam eden sürecin hukuksuzluklarla dolu olduğunu söyledi.

Takım elbiseli serbest Mersin'de bayrağın yakılmasını söylediği iddia edilen takım elbiseli Z.Ö, savcılığa giderek ifade verdi. Z.Ö'nün gazetelerde yer alan fotoğraflardaki takım elbiseli şahsın kendisinin olduğunu itiraf etmesi üzerine, savcılık kendisi hakkında Emniyet Müdürlüğü'nden bilgi istedi. Gelen bilgide, izlenen bantlara göre olaya olumlu yönde müdahale ettiği ve çocukların elinden bayrağı almaya çalıştığı ileri sürüldü. Bu iddia üzerinde Z.Ö, serbest bırakıldı.

ÖNCEKİ HABER

OPEC'den üretim artışı

SONRAKİ HABER

Başkentte zulme isyan

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...