26 Mart 2005 22:00

Kozmetik cadı kazanı

Doğal kozmetik ürünlerinin savunucuları, kozmetik tekellerine meydan okuyor. Anlattıklarına göre, tekellerin ürettiği kozmetik ürünler insan sağlığı için birçok tehlike barındırıyor. Doğal kozmetik ürünler ise, kimyasal katkı maddeleri içirmedikleri için zararsız. Hatta sağlığa faydaları bile var.

Paylaş
İstanbul'da gerçekleştirilen Uluslararası Organik Ürün ve Çevre Fuarı'nın en çok ilgi gören standlarından biri, doğal kozmetik ürünlerinin sergilendiği stand oldu. Başlarında sivri şapkaları ile 'cadı' klılığına girmiş kozmetikçiler 'kazanlarında' kaynattıklarını sergilediler; bitkiler ile renklendirilmiş antibakteriyel doğal rujlar, rengarenk göz farları, maskaralar... Hepsi doğadan elde edilmiş bu ürünler en çok kozmetik tekellerini rahatsız ediyor.

'Klasik kozmetik çok zararlı' 'Cadıların başı' Doğal Kozmetik Uzmanı Nesrin Barlas, 20 yılı aşkın bir süredir kozmetik sektöründe. 10 yıl dünyaca ünlü uluslarası bir kozmetik firmasında 'yetiştirici uzman' olarak çalışan Barlas, "ürünlerin insana ne kadar zararlı olduğunu" gördükten sonra daha fazla dayanamamış ve firmadan ayrılarak Almanya'dan doğal kozmetik ürünlerini Türkiye'ye getirmeye başlamış. Barlas, klasik kozmetik ürünlerinde ürünün uzun süre korunması için kullanılan sentetik maddelerin çok zararlı olduğunu ve ciltte tedavisi mümkün olmayan sivilce ve aknelere ayrıca neden olduğunu söyleyerek, özellikle alerjilerin arttığını belirtti. "Tarifi mümkün olmayan zararları var klasik kozmetiğin. Çocuklarımız bile artık dünyaya alerji ile geliyor" diyen Barlas doğal ürünler hakkında da bilgi verdi: "Doğal kozmetik ürünleri, kimyasal katkı maddesi olmayan ve sentetik koruyucu içermeyen doğal ürünlerdir. Rujlar aloe vera, jojoba yağı içeriyor ve doğadaki bitkilerden alınmış renklerle renklendiriliyor. Sedir ağacına monte ediliyor. Sedir ağacının en önemli özelliği antibakteriyel olması. Bunlar balmumu ile sertleştirildiği için dudağı besliyor, kuvvetlendiriyor ve rujun daha uzun süre dudakta kalmasını sağlıyor. Halbuki kimyasal kozmetikte kullanılan parafin temel maddedir, son derece zararlı alerjilere neden oluyor ve göz kalemlerinde ve rujlarda kullanılır. Göz kalemleri de aynı şekilde; maskaralar susam yağı ve hint yağı içeriyor ve sürme ile renklendiriliyor.Temel amaç kirpikleri beslemek, diğer klasik kozmetik de olduğu gibi kirpik diplerinde bir çeşit kepeğin oluşmasını engelliyor. Farlarımız ve allıklarımız, pudralarımız da tamamen doğal, anti alerjik ve doğal bitkilerle renklendiriliyor."

Tekellerin boy hedefi Kozmetik tekellerinin ürünlerinin zararlı oldukları halde denetimden geçtiklerini belirten Barlas, Türkiye'ye ürün getirmekte engellendiklerini de belirtti: "Klasik kozmetikteki zararlı maddeler çok çok az miligramlarda olsa bile metabolizmamız bunları vücudumuzun değişik yerlerinde depo ediyor ve vücuttan atamıyor. Zamanı geldiği zaman da sorunlar ortaya çıkıyor. Yine de doğal kozmetğin klasik kozmetiği yenebileceğini düşünmüyorum. Türkiye'de biz bir boy hedefiyiz, Sağlık Bakanlığı'nda tabii ki bu büyük firmaların bir sürü tanıdıkları, adamları var ve hep ticari ilişkiler ön planda biliyorsunuz. Ama mücadelemiz sürüyor. 1990'dan beri elimizi kolumuzu bağlamaya çalıştılar ancak bir şekilde var olmaya çalışıyoruz. Klasik kozmetik firması gibi ülkeye mal getirmemizi istiyorlar. AB yasalarında da doğal kozmetik ürünlerini piyasaya sürmeye çalışanlar için sınırlamalar var, ancak yeni kozmetik yasaları ile bu engellerin kalkmaya başlayacağını umuyoruz."

ÖNCEKİ HABER

Bitlis Sigara'da çalışanların durumu

SONRAKİ HABER

Dayanışmada bir adım daha

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa