09 Mart 2005 22:00

'Burası Gürcistan değil!'

Beyrut'ta toplanan yüzbinlerce Lübnanlı, Suriye'ye destek verdi ve emperyalist müdahalelere karşı çıktı. Gösteriden güç alan Lübnan Cumhurbaşkanı, yeni bir hükümetin kurulması için düğmeye bastı.

Paylaş
Lübnan'ın başkenti Beyrut, bir süredir devam eden Suriye karşıtı protesto eylemlerini silen dev bir gösteriye sahne oldu. Önceki gün düzenlenen "Suriye'ye teşekkür" gösterisine katılan 1 milyona yakın Lübnanlı, ABD ve Fransız müdahalelerine karşı çıktı. Gösteride, Velid Canbolat gibi Suriye karşıtı liderler lanetlendi ve Lübnan'a yönelik Amerikan müdahalelerine izin verilmeyeceği ilan edildi. Gösteride ateşli bir konuşma yapan Hizbullah lideri Şeyh Hasan Nasrallah, "Burada herşeyden önce Suriye'ye, Suriye halkına ve ordusuna teşekkür etmek için toplandık. Onlar yıllarca bizim yanımızda yer aldılar ve hâlâ bizimleler" dedi. Nasrallah, Lübnan-Suriye ilişkilerinin "stratejik" nitelik taşıdığını ve hiçbir gücün bu ilişkiyi bozamayacağını vurguladı. Hizbullah lideri, sloganlarla sık sık kesilen konuşmasına "Burası ne Ukrayna, ne Gürcistan. Burası Lübnan. Şaron, Mofaz, Şalom; Lübnan hayalini unutun. Lübnan, Lübnanlılara aittir" diye devam etti.

Medya ne yapacağını şaşırdı Haftalardır Suriye karşıtı eylemleri abartarak "devrim" olarak yansıtan Batı medyasının, bu dev eylemi olabildiğince "küçük" görmesi dikkat çekici bulundu. Gösteri, kuşatma altındaki Lübnan Cumhurbaşkanı Emile Lahud'a da güç verdi. Lahud, yeni bir hükümet kurmak üzere milletvekilleriyle temasa geçeceğini açıkladı. Lübnan Parlamentosu Başkanı Nebih Berri de, 28 Şubat'ta istifa eden Başbakan Ömer Kerame'nin tekrar yeni kabinenin başına geçmesini önerdi. Berri, "Ömer Kerame'nin ismini önerdim, çünkü idarenin ulusal birliğe ihtiyacı var" ifadesini kullandı. ABD ve Fransa'nın baskısı altında bulunan Suriye de, gösteriden güç aldı. Dün başkent Şam'da Devlet Başkanı Beşar Esad lehine büyük bir destek gösterisi düzenlendi.

'Terörist eylem' suçlaması İsrail'in "gayrıresmi istihbarat sitesi" Debka, dev gösteriyi "terörist eylem" olarak nitelendirdi. Sitede dün yer alan yorumda, eyleme 200 bin kişinin katıldığı ileri sürüldü ve eylemin örgütlenmesine "Lübnan, Suriye ve İran istihbaratının yardımcı olduğu" iddia edildi. Debka, "Hizbullah, Suriye'nin kanatları altından çıktı ve hem Lübnan'daki anti-Amerikan cephenin, hem de Ortadoğu'daki terörist hareketin başına geçmiş oldu" yorumunu yaptı.

ÖNCEKİ HABER

Hedef 'maksimum acı'

SONRAKİ HABER

'Benim doğrularım'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...