21 Şubat 2005 22:00

Türkiye'den yeni istekler

NATO, ABD Başkanı George Bush'un Avrupa temasları çerçevesinde düzenlediği olağanüstü zirve hazırlıklarını tamamladı. Zirvede Bush, Başbakan Erdoğan'dan Irak ile ilgili yeni taleplerde bulunacak.

Paylaş
NATO, ABD Başkanı George Bush'un Avrupa temasları çerçevesinde düzenlediği olağanüstü zirve hazırlıklarını tamamladı. Zirvede Bush, Başbakan Erdoğan'dan Irak ile ilgili yeni taleplerde bulunacak. Türkiye'nin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül tarafından temsil edileceği zirve, bugün sabah NATO-Ukrayna Komisyonu (NUC) ile başlayacak. 26 ülkenin devlet ve hükümet başkanları, daha sonra Genel Sekreter Jaap de Hoop Scheffer'in konuşmasıyla başlayacak olan zirve kapsamında buluşacaklar. De Hoop Scheffer'i, "en kıdemli devlet başkanı" sıfatıyla Fransız Cumhurbaşkanı Jacques Chirac izleyecek. Bush'un konuşmasının ardından zirvede diğer devlet ve hükümet başkanları da söz alacaklar. Afganistan, Irak, Ortadoğu, transatlantik ilişkiler, terörizme karşı mücadele, Akdeniz diyaloğu gibi konuların gündeme alınacağı toplantıda, Bush'un, İran ve Suriye konularını da gündeme taşıması bekleniyor. "Transatlantik ilişkilerin tekrar canlandırılması" ve "mütefikler arasındaki bazı uzlaşmazlıkların giderilmesi" hedefli NATO zirvesinin ardından, Bush'un AB Konseyi'ne geçmesi öngörülüyor. İttifak üyesi ülkelerin dışişleri bakanları da ayrı bir toplantı çerçevesinde bir araya gelerek, Rusya ile ilişkiler, Balkanlar ve Ukrayna gibi dosyaları ele alacaklar.

Irak dosyası NATO kaynakları, "Irak dosyası" çerçevesinde "Türkiye'den beklentiler" olduğunu ifade ediyor ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Brüksel zirvesi sırasında önemli mesajlar verebileceğini söylüyorlar. İstanbul zirvesinde alınan kararların ardından, Irak güvenlik birimlerinin eğitimi amacıyla Bağdat yakınlarında görevlendirilen NATO subayları geçen yılın ağustos ayında çalışmaya başlamışlardı. "NTIM-I" (NATO Training Implementation Mission - Iraq) olarak adlandırılan operasyon çerçevesinde NATO bayrağı Irak'a girmişti. ABD, Avrupalı mütefiklerin bu operasyona katkılarını artırmaları ve oluşturulan fona para aktarmaları için baskı yapıyor. Operasyona iki eğitmenle katılan Türkiye'nin eğitmen sayısını artırması ve görev süresi uzatması beklentilerinin yanı sıra fona maddi katkıda bulunması söz konusu ediliyor.

ÖNCEKİ HABER

Ortadoğu pazarlığı

SONRAKİ HABER

KKTC'de koalisyon hükümeti kurulacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa