17 Şubat 2005 22:00

Enerjide büyük savurganlık

Türkiye'nin 1 lira harcamadan enerjiden 3 milyar dolar tasarruf edebileceğini bildiren TMMOB, gerçek bir tasarruf için ise özelleştirme politikalarından vazgeçilerek, savurganlığa son verilmesini istedi.

Paylaş
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Ankara İl Koordinasyon Kurulu (İKK), Türkiye'nin yüzde 30'luk enerji tasarrufu potansiyelinin yüzde 10-15'lik bölümünün hiçbir harcama yapılmadan gerçekleştirilebileceğini açıkladı. Enerji Tasarrufu Haftası kapsamında dün düzenlenen basın toplantısında konuşan TMMOB Ankara İKK Sekreteri Onur Yılmaz, enerji tasarrufunun yalnızca iki lambadan birinin söndürülmesi olmadığını dile getirdi. Bilinçlendirme ve doğru yönlendirme ile Türkiye'nin 1 lira dahi harcamadan enerjiden 3 milyar dolar tasarruf sağlayabileceğini vurgulayan Yılmaz, bunun bir nükleer santral yapımına harcanacak paradan daha fazla olduğuna dikkat çekti. Uluslararası sermayenin eski teknolojilerini Türkiye'ye ihraç etme girişimlerine karşı uyanık olunması uyarısında bulunan Yılmaz, devletin, bir yaşam biçimi haline dönüşen enerji tasarrufu politikası üretmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Hızla önlem alınmalı TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Meftun Gürdallar ise Makina Mühendisleri Odası'nda düzenlediği basın toplantısında, gerekli önlemlerin zamanında alınmaması durumunda, kuraklık ve su sıkıntısının ortaya çıkacağını, ormanların yok olacağını, tarımda verimliliğin düşeceğini, deniz seviyesinin yükseleceğini, hastalıkların artacağını söyledi. Dünya çapında küresel ısınmaya neden olan sera gazının azaltılmasını öngören uluslararası Kyoto Anlaşması'nı, sera gazı üretiminde yüzde 36'lık paya sahip olan ABD'nin imzalamadığını hatırtalatan Gürdallar, "Bu durum dünyanın geleceği açısından düşündürücüdür" diye konuştu. Güneş, jeotermal, biyokütle, rüzgar gibi alternatif enerji üretiminin teşvik edilmesi gerektiğini ifade etti.

Kampanya başlatıldı TMMOB İzmir İl Kordinason Kurulu, enerji tasarrufunun doğru üretim, doğru planlama ve doğru kullanım olduğuna dikkat çekti. Enerji tasarrufu ile ilgili başlattıkları kampanya hakkında bilgi veren TMMOB İKK Sekreteri Mehmet Güzel, özelleştirme adı altında kamu işletmelerinin yok pahasına satılmasını da eleştirdi. TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Hüseyin Atıcı da, konutlarda aydınlatma, beyaz eşya, ev ve mutfak gereçlerinin kullanımı ve seçiminde yapılacak bilinçli çalışmaların çok önemli tasarruf olanakları sağladığını söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Mersin'de gerginlik sürüyor

SONRAKİ HABER

Eğitim Sen nöbet tutacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...