16 Şubat 2005 23:00

Kırgızlardan ABD'ye ret

ABD ordusunun Orta Asya'ya yayılma planları, beklenmedik bir darbe aldı. Kırgızistan hükümeti, ABD'nin, bu ülkedeki askeri üsse AWACS keşif uçakları konuşlandırma talebini reddetti. Başkent Bişkek yakınlarındaki Manas askeri üssü, üç yıldan uzun bir süredir "Afganistan işgaline destek vermek" gerekçesiyle ABD tarafından kullanılıyor. Kırgızistan Dışişleri Bakanı Askar Aytmatov, ABD'nin talebini incelediklerini ve Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) nezdinde yürüttükleri konsültasyonun ardından, reddetme kararı aldıklarını söyledi. Aytmatov, "Topraklarımıza AWACS konuşlandırılmasının uygunsuz olduğuna karar verdik. Koalisyon güçlerinin kullandığı hava üssü, Afganistan'daki anti-terör operasyonlarına destek verme amacını taşıyor. Bu amaç için de Amerikan keşif uçaklarına gerek yok" diye konuştu.

ŞİÖ'nün etkisi Şanghay İşbirliği Örgütü'nün kararın alınmasında etkili olması, Rusya ve Çin'in ABD'ye karşı tutumunun ifadesi olarak değerlendirildi. Kırgız devlet medyası, bir süredir, parlamento ve başkanlık seçimleri öncesinde ABD'yi "ülkede kargaşa çıkarmaya çalışmak" ile suçluyordu. Manas üssünde halen 1000 kadar ABD askeri bulunuyor. 2001 yılındaki bu konuşlandırmanın ardından, 2003 yılında, Manas'a birkaç kilometre uzaklıkta bir Rus askeri üssü açıldı.

ABD'nin isteği Diğer yandan ABD Kongresi, Kırgızistan'da cezaevinde bulunan muhalif siyasilerden Ar-Namıs Partisi lideri Feliks Kulov'un serbest bırakılmasını istedi. Kongre, 'Orta Asya Ülkelerinde İnsan Haklarının Durumu' raporunu görüştükten sonra Kırgız yönetimine mektup gönderdi. Mektupta, bir zamanlar Devlet Başkanı Akayev'in sağ kolu olarak bilinen, Kırgız Gizli Servisi'nin başkanlığını da yapmış olan ve halen tutuklu bulunan Kulov'un serbest bırakılması isteniyor. Ayrıca, cezaevindeki Kulov yandaşlarının da bırakılması talep ediliyor. Ar-Namıs Partisi lideri Feliks Kulov, görevini kötüye kullanmaktan 2000 yılında 7 yıl hapis cezasına mahkûm olmuştu.

Evrensel'i Takip Et