14 Şubat 2005 23:00

Irak'ta dengeler çok hassas

Irak'ta 30 Ocak'ta yapılan seçimlerin sonuçları, seçimlere katılan tüm gruplar ve işgal güçleri için hayal kırıklığı yarattı. Hiçbir grup tek başına hükümeti kuracak çoğunluğu sağlayamadı. ABD'nin destek verdiği İyad Allavi ve ekibi ise çok düşük oy alabildi. Hiçbir bloğun tek başına çoğunluğu elde edememesi nedeniyle blokların kendi adaylarının devlet başkanlığını ya da başbakanlığı alması pazarlığına başlamaları bekleniyor. Birleşik Irak İttifakı, başbakanlık için Adil Abdülmehdi ya da İbrahim Cefari'de ısrarlı. Kürtler ise Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) lideri Celal Talabani'nin devlet başkanı ya da başbakan olmasını istiyor. Seçim sonrasına ilişkin bir senaryoya göre iki blok; bir Şii adayın başbakan, Talabani'nin de devlet başkanı olmasında uzlaşabilir. Önceki gün Talabani ile görüşen Allavi'nin de şansını artırmak için Kürtlerle ittifak kurmaya çalışacağı ve Kürtlerle anlaşması halinde başbakanlığa devam edebileceği. ABD'nin isteği de bu yönde.

Washington'da 'hayal kırıklığı' Washington Post gazetesi, Bush yönetiminin, Irak'a savaş başlatırken, 'İran'a benzemeyen' bir rejim kurulmasını öngördüğünü, ama seçimlerin planı bozduğunu öne sürdü. Gazetede, "ABD müdahalesinin en büyük çelişkisi, Irak'ın dini yönü güçlü ve İran'la yakın bağları olan bir hükümet seçmesi oldu. Bush yönetiminin en son istediği şey buydu" denildi. Gazeteye konuşan Irak uzmanı Juan Cole, "Bu hükümetin İran'la iyi ilişkileri olacak. ABD bunu hesaplamamıştı" iddiasında bulundu.

Sünniler dışarıda Seçimleri boykot eden Sünniler ise, mecliste temsil edilmeyecek. Bunun yeni hükümetin meşruluğunu daha da tartışmalı kıldığı yorumları yapılıyor. Sonuçlara göre, işgal destekçisi Devlet Başkanı Gazi El Yaver öncülüğündeki Sünni grup, 5 sandalyeye sahip olacak. ABD'nin eski gözdelerinden Sünni Adnan Paçacı'nın partisi, ancak binde 1 oy alabildi. Bu arada Sünni Din Adamları Birliği, tüm Sünni grupların bir araya geleceği bir çatı örgütü kurulması çağrısı yaptı. Şeyh Ahmet Abdülgafur tüm partiler, sendikalar, dini ve bölgesel liderlere çağrı yaparak, amaçlarının işgal güçlerini ülkeden çıkarmak için politik bir güç oluşturmak olduğunu söyledi. Sonuçların açıklandığı gün ise, Bağdat'ta Allavi destekçisi iki politikacı öldürüldü. Aynı gün Bağdat'ta patlayan bomba yüklü bir araba nedeni ile de üç Iraklı öldü.

Evrensel'i Takip Et