09 Şubat 2005 22:00

Çağdaş Sahne'nin
   'Son Nefes'i olmasın!

1974 yılında kurulan Ankara Çağdaş Sahne, bir yıl önce yeniden kavuştukları sahnelerini de ekonomik sorunlardan dolayı kapatmak zorunda kalınca, "Spotlarımızı söndürmek, perdelerimizi kapatmak istemiyoruz" adlı kampanya başlattı.

Paylaş
"Spotlarımızı söndürmek, perdelerimizi kapatmak istemiyoruz" sloganıyla kampanya başlatan Ankara Çağdaş Sahne, 22 Şubat'ta Ankara Sanat Tiyatrosu'nda yapacakları "Son Nefes" etkinliğine tüm Ankaralıları destek olmaya çağırdı. 1974 yılında bir bodrum katında sanat yaşamına başlayan, ancak 12 Eylül döneminde kapatılan Ankara Çağdaş Sahne, 2004'te yeniden açıldıktan sonra ekonomik nedenlerden dolayı kapatmak zorunda kaldı. Bir yıl önce açtıkları yeni sahnelerine hüzünlü bir veda yapan tiyatro oyuncuları, şu sıralar, "Spotlarımızı söndürmek, perdelerimizi kapatmak istemiyoruz" adlı kampanya başlattılar.

İlk cevap tiyatroculardan Kampanya kapsamında tüm sanat dostu kurum ve kuruluşlara, belediyelere, iş adamlarına çağrıda bulunan oyunculara ilk cevap yine tiyatrocu arkadaşlarından geldi. Devlet Tiyatroları, Ankara Sanat Tiyatrosu (AST) ve Ankara Özel Tiyatrolar Birliği, Ankara Çağdaş Sahne'sine ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını belirtirken, Çankaya Belediyesi ile Tayfun Talipoğlu da maddi ve manevi desteklerinin oyuncular ile beraber olduğunu duyurdu. Kampanya kapsamında ilk olarak 22 Şubat Salı günü 20.30'da AST'de "Cambahçe Kadınları" adlı oyun sergilenecek.

Destek çağrısı Ankara Çağdaş Sahne Genel Sanat Yönetmeni Nihat Alanur ile oyuncuları, "Son Nefes"lerini kamuoyuna duyurmak için önceki gün AST'de bir basın toplantısı düzenledi. Alanur, "onurlu, gururlu ve üzüntülü" olduklarını belirterek, "Üzüntülüyüz çünkü bir buçuk yıl evvel sahip olduğumuz üç katlı kompleksimizi kapatmak zorunda kaldık. Ancak mutlu ve gururluyuz çünkü çeşitli tiyatrocular bizim yanımızda olduklarını gösterdiler" diye konuştu. Alanur, Çağdaş Sahne'nin 31'nci yılında da oyunlarını oynamaya devam edeceğini ve kendilerine hiç kimsenin gücünün yetmeyeceğini dile getirerek, kendilerine destek olunmasını istedi. AST'den Atilla Oğultekin ise özel tiyatroların önündeki en büyük engelin "sahne bulmak" olduğunu dile getirerek, Çağdaş Sahne'nin de bilindik bir sona sürüklenmesinden acı duyduklarını ifade etti. Ankara Özel Tiyatrolar Birliği'nden Nihat Yavşan ise tiyatroların; sözlerini söyleyemeden aralarından ayrılmaması için ellerinden gelen desteği yapacaklarını belirtirken, Tayfun Talipoğlu da 1980 darbesinin ardından sendikalar gibi kitle örgütlerinin yanı sıra tiyatrolar gibi sanat kurumlarının da etkinliğini kaybetmeye başladığına vurgu yaparak, "Çünkü bizleri kolay yönetmek istiyorlar. Duyarsız bir toplum haline getiriyorlar. Ancak Çağdaş Sahne'ye sahip çıkmamız bile bunun önüne geçmekte bir araçtır" diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

H. H. Yalvaç'tan üç kitap

SONRAKİ HABER

Masal olmuş bir kent: İSTANBUL

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...