08 Şubat 2005 22:00

Sözlü ateşkes ilanı

İsrail ve Filistin arasında son 4 yılın en önemli teması olan "barış zirvesi", dün yapıldı. Mısır'ın tatil beldesi Şarm el Şeyh'te düzenlenen zirveye; Filistin lideri Mahmud Abbas ve İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un yanı sıra, evsahibi ülkenin Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ve Ürdün Kralı Abdullah da katıldı.

Paylaş
İsrail ve Filistin arasında son 4 yılın en önemli teması olan "barış zirvesi", dün yapıldı. Mısır'ın tatil beldesi Şarm el Şeyh'te düzenlenen zirveye; Filistin lideri Mahmud Abbas ve İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un yanı sıra, evsahibi ülkenin Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ve Ürdün Kralı Abdullah da katıldı. Sürekli "Ortadoğu barışı"ndan bahseden ABD yönetimi, zirvede alt düzeyde temsil edildi. Tahmin edildiği gibi, zirveden 'karşılıklı şiddetin sona ermesi' kararı çıktı. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, yaptığı konuşmada, İsrail Başbakanı Ariel Şaron ile, İsrail ve Filistinlilere karşı şiddetin her türlü biçiminin durdurulacağı konusunda anlaşmaya vardıklarını söyledi. Şaron da, Filistin topraklarındaki tüm askeri operasyonların durdurulacağını açıkladı. Şaron ayrıca, Abbas'ı çiftliğine davet etti. Abbas'ın bu teklifi kabul ettiği öğrenildi. Böylece zirveden, yazılı olmayan bir "karşılıklı ateşkes" çıktı. El Fetih, Hamas ve İslami Cihad gibi örgütler, İsrail ordusu saldırmadıkça kendilerinin de askeri operasyonları durduracaklarını daha önce beyan etmişlerdi. Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, zirvede "barış sürecini başlatmak için ilk adımların atıldığını" söyledi ve barış çabalarının Suriye ayağının da canlandırmasını istedi.

Tutuklulardan eylemle mesaj Bu arada, Berşeva kenti yakınlarındaki cezaevinde bulunan 500 dolayında Filistinli tutuklu, zirveye mesaj göndermek için dün açlık grevine başladı. Tutukluların, liderlere "kalıcı barışa ulaşılması" için mesaj göndermeyi amaçladıkları kaydediliyor. Tutuklular ayrıca, İsrail cezaevlerindeki tüm Filistinlilerin serbest bırakılmasını talep ediyor.

ÖNCEKİ HABER

Avrupalı emekçi yoksul

SONRAKİ HABER

Sözlerini tutmadılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...