30 Aralık 2004 23:00

ABD'li asker aileleri hükümete öfkeli

Amerikalı asker aileleri ABD ordusunun binlerce kişiyi öldürdüğü Felluce'ye yardım götürüyor. İnsani krizin yaşandığı kente tıbbi gereç, battaniye ve oyuncak gibi malzemeler götüren aileler, çocuklarının yalan üzerine kurulu bir savaşta, petrol için öldüğünü söylüyorlar. Felluce'ye ulaştırılacak tıbbi gereç, battaniye gibi malzemelerin kullanımını denetlemek üzere Ürdün'ün başkenti Amman'a gelen asker aileleri "Bush, yalan söyledi. Petrol savaşında niçin buradayız" diye isyan ediyor.

'Bush bize yalan söyledi' California-San Diego'dan Fernando Suarez del Solar, ABD hükümetine öfke dolu olduğunu, çünkü "askerlerin sadece petrol için öldüklerini" söyleyerek "Bush, Irak savaşının nedenleri üzerine hep yalan söyledi" dedi. Savaşın ilk günlerinde tek çocukları Jesus'un 20 yaşında öldüğünü söyleyen baba Solar, savaşın haksızlığını ve işgalin acımasızlığını anlatmak için ABD'yi eyalet eyalet dolaşmaya çalıştığını anlattı. "Öfkeliyim. Çünkü binlerce ve binlerce Iraklı da ölüyor" diyen Solar, geçen yıl da Irak'a gittiğini ve oğlunun öldüğü yeri gördüğünü anlattı. Acılı baba, "Bush, Irak'a demokrasi sözü vermişti. Oysa halkı susuz, elektriksiz, gıdasız bırakıyor" dedi. Solar, Amman'a ABD'nin üç insani yardım örgütü adına 14 kişi olarak geldiklerini belirterek, Felluce'ye 600 bin dolarlık yardım sağlamaya karar verdiklerini söyledi.

'Niye buradayız?' Amman'daki 14 kişi arasında yer alan Nadia McCaffrey de "Iraklılara yardım etmek zorundayım. Oğlum ölmeden önce şöyle demişti: Anne, burada ne yaptığımızı bilmiyoruz. Niye buradayız bilmiyoruz." McCaffrey, "Oğlum Irak'a giderken, Irak halkına yardım edeceklerini sanıyordu. Bu zannı, Irak'a vardıklarında bir hafta dahi sürmedi" dedi.

700 ceset daha Öte yandan, Felluce Hastanesi'nden yetkililer, ABD saldırısında yerle bir olan evlerin enkazından 700 ceset daha çıkardı. Direniş kaynaklarının verdiği habere göre; bu cesetlerden 504'ü kadın ve çocuk, geri kalanı ise erkek. Felluce Hastanesi morgundan Dr. Tamir Salih el Ani, cesetlerin enkazların altında, evlerin çatılarında ve bahçelerde bulunduğunu söyledi. Dr. el Ani, birçok cesedin feci bir biçimde yanmış olduğunu ve bunun da kimyasal silah kullanımına işaret edebileceğini dile getirdi. Bir kadının ise kasıklarından, göğsünden ve başından süngülendiği görüldü. Direniş kaynakları; bu cesetlerin sadece 6 mahallede bulunduğunu ve kentte toplam 27 mahalle olduğunu hatırlattılar.

Evrensel'i Takip Et