27 Aralık 2004 22:00

Ekmek hindinin ağzında

Her sene satış fiyatı düşse de, yeni yıl öncesi en çok hindi tezgâhı var yine Eski Hal'de. En çok umut bağlanan yılbaşı haftasında ise satışlar karın doyurmuyor.

Paylaş
Yılbaşı arefesinde Diyarbakır sokakları hindi tezgâhları ile doldu. İstasyon Meydanı'nda karşıya geçerken eli sopalı çobanın ardından yolu geçmeye çalışan hindilere rastlayabileceğimiz günler geldi yine. Eski Hal'de ise iki üç tavukçunun yanında sıra sıra hindi tezgâhları... 15 yıldan beri hindi satanlar var satıcıların arasında. 3 yıl önce çifti 120 milyona satılabilen hindiler bugün ise ancak 70 milyona alıcı buluyor. Mehmet'in tezgâhının 5 ortağı var. Ekmeğinin ortağı ise 9 kişi. 8 çocuğu var yani. 15 senedir hindi satıyor satmasına ama şikâyeti var; "Şimdi işler kötü. 3 sene önce böyle miydi. Çiftini 120 milyona satıyorduk şimdi en fazla 60-70 milyon. Adam başı günlük 5 milyona geliyor." Çocuklarını bir şekilde okutmayı ve geçindirmeyi başardığını söyleyen Mehmet, asıl hindiyi besleyen köylüye üzülüyor; "Adam besliyor köyde, tanesi yüz milyona mal oluyor. Onun için getiriyor buraya. Tanesini 15 ile 30 milyon arasında veriyor. Adama çok yazıktır. O kadar besliyor. Yani tanesini 100 milyona satsa yine azdır. Çok zarar görüyor."

Burası Güneydoğu 28 yaşında 3 çocuk babası Naif Balaban da ailesini hindi satışı ile geçindirmeye çalışanlardan. Çocukları okuyacak yaşa gelmediği için şimdilik şanslı. 10 senedir hindicilik yapan Balaban'ın, neden başka iş yapmadığına dair sorumuza verdiği cevap açık; "Burası Güneydoğu. Burada yatırım yok ki öyle fabrikada falan çalışalım. Köyden alıyoruz hindiyi. Üzerine 5 milyon kâr koyup satıyoruz artık tavuk, hindi horoz, ördek kaz...Ekmeğimiz nereden gelirse biz o tarafa doğru koşuyoruz. Kimseye muhtaç olmadan biz bu işe başladık. Gün var 10 tane satıyoruz, gün var hiç satamıyoruz. Bu hafta pek satış yok. Bayramda da pek satış olmamıştı zaten. Satış olursa haftada 100-150 milyon kazanıyoruz. Şimdi Yılbaşı haftası olmasına rağmen satış az." -Ya elinizde kalırsa? -Elimizde kalırsa keser kendimiz yeriz.

ÖNCEKİ HABER

TEKEL işçileri hesap sordu

SONRAKİ HABER

'Okyanus sanki çöl olmuştu'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...