26 Aralık 2004 22:00

Akademisyenler hedefte

Irak'ta akademisyen ve araştırmacılara yönelik şiddet dalgasının son kurbanı, bir tıp profesörü oldu. Bağdat Tıp Fakültesi'nin dekanı olan 45 yaşındaki Hasan el Rubai, cumartesi günü otomobilinin içinde öldürüldü.

Paylaş
Irak'ta akademisyen ve araştırmacılara yönelik şiddet dalgasının son kurbanı, bir tıp profesörü oldu. Bağdat Tıp Fakültesi'nin dekanı olan 45 yaşındaki Hasan el Rubai, cumartesi günü otomobilinin içinde öldürüldü. Rubai'nin herhangi bir siyasi grupla ilişkisi olmadığı belirtiliyor. Gözlemciler, öldürülen akademisyenlerin çoğunun, ülkenin laik geleneğine sahip çıkan isimler olmasına dikkat çekiyorlar. Geçtiğimiz hafta da, Mühendis Kasım İmhavi öldürülmüştü. İmhavi, Saddam Hüseyin rejimi sırasında 20 yıla yakın bir süre hapis yatmıştı. 1990-2003 yıllarındaki acımasız ambargo rejimi sırasında çeşitli kamu hizmetlerinin devamını sağlayan yüzlerce akademisyen, ABD işgalinin ardından öldürüldü. Binlerce akademisyen de ülkeyi terk etmek zorunda kaldı.

Din adamına Amerikan infazı Bu arada, Bağdat'ta bir Sünni din adamının evine baskın düzenleyen ABD askerleri, din adamını kurşuna dizdi. Müslüman Din Adamları Birliği tarafından yapılan açıklamaya göre, Şeyh Muvaffak el Duri, cuma günü işgalciler tarafından öldürüldü. El Duri, Bağdat'taki Ebu Bekir el Sıddık Camii'nin imamıydı. El Duri'nin de üyesi olduğu Müslüman Din Adamları Birliği, 30 Ocak seçimlerini boykot çağrısı yapmıştı. Dün de Bağdat'ta, üst düzeydeki bir polis yetkilisi öldürüldü. Yetkililer, Albay Yasin İbrahim Cevad'ın aracıyla işine giderken, El Baya semtinde direnişçilerin saldırısına uğradığını, saldırıda Cevad'ın öldüğünü ve 2 korumasının da yaralandığını söylediler. Musul'da ise, Iraklı polisleri taşıyan bir otobüse bombalı saldırı düzenlendi. Saldırı sonrası alev alan otobüste kaç kişinin öldüğü bilinmiyor.

Rehinelerin çoğu Türkiyeli Diğer yandan, Reuters'ın hazırladığı ve Irak'ta rehin tutulan yabancıların ülkelere göre, dağılımında en büyük grubu Türkiyeliler oluşturuyor. Buna göre, Irak'ta rehin tutulduğu bilinen 28 yabancıdan, 8'i Türk vatandaşı. Toplam rehine sayısı 28. Türk vatandaşlarını, 7 kişi ile Ürdünlüler izliyor.

ÖNCEKİ HABER

Devrimin sorunları tartışıldı

SONRAKİ HABER

Gizli kapaklı 'anti-terör' örgütü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...