23 Aralık 2004 22:00

Yukos'un yeni sahibi Putin

Rusya'nın petrol devi Yukos firmasının ana üretim birimi Yuganskneftgaz'ın hisselerini bir süre önce tartışmalı biçimde satın alan Baykal Finans Grubu, devlet petrol firması Rosneft tarafından satın alındı.

Paylaş
Rusya'nın petrol devi Yukos firmasının ana üretim birimi Yuganskneftgaz'ın hisselerini bir süre önce tartışmalı biçimde satın alan Baykal Finans Grubu, devlet petrol firması Rosneft tarafından satın alındı. Rus ajanslarının haberlerine göre, Rosneft basın merkezinden yapılan açıklamada, Baykal Finans Grubu'nun tamamının satın alındığı belirtildi. Rosneft böylece, Yuganskneftgaz'ın hisselerinin yüzde 76,6'sının sahibi oldu. Firmanın hisseleri bu şekilde dolaylı yolla devletin eline geçti. Yuganskneftgaz, Rusya petrol üretiminin yüzde 11'ini sağlıyor. Yukos'a bağlı Yugansknefgaz'ın hisselerinin Baykan Finans Grubu'na satılmasına ABD'den de tepki gelmişti. Beyaz Saray sözcüsü, bu satışın ülkedeki yabancı yatırımlar açısından ürkütücü sonuçları olacağını, Rusya'nın dünya ekonomisi üzerindeki rolünü olumsuz etkileyeceğini ileri sürerek, ABD Başkanı George Bush'un konuyu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile şubat ayında yapacağı görüşmede gündeme getireceğini açıklamıştı.

Yine şirket satışı Rusya'nın gaz devi Gazprom, Yukos'un üretiminin yüzde 60'ını yapan Yuganskneftegaz'ın açık artırma yoluyla yapılan satışına katılan şirketi Gazpromneft'i sattığı bildirildi. Gazprom sözcüsü Sergey Kupriyanov bugün yaptığı açıklamada, "Gazpromneft'i biz cuma günü, yani satışın yapıldığı pazar gününden 2 gün önce sattık" dedi. Gazpromneft'in satıldığı şirketin Gazprom'a ait olmadığını belirten Kupriyanov, şirketi kaça sattıkları ve şimdiye kadar neden açıklamadıkları konusunda bir bilgi vermedi. Gazprom, pazar günü yapılan ihalede son anda ABD mahkemesinin satışla ilgili verdiği kararda herhangi bir sorun yaşamamak için son anda çekilmişti. Putin, resmi bir ziyaret için gittiği Almanya'da Yuganskneftegaz'ı satın alan şirketin özel bir kuruluş olduğunu ve sahiplerinin de uzun süredir Rusya'da enerji işleriyle uğraştığını açıklamıştı.

ÖNCEKİ HABER

Japonlar'dan Boeing'e hayat öpücüğü

SONRAKİ HABER

Unakıtan'dan SPK'ya: İşinize bakın!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...