21 Aralık 2004 22:00

DİSK komisyonu protesto etti

DİSK'liler, dün tüm bölgelerde yaptıkları eylemlerle, Asgari Ücret Tespit komisyonu'na Türk-İş dışındaki işçi konfederasyonlarının çağırılmamasına tepki gösterdiler.

Paylaş
DİSK'liler, dün tüm bölgelerde yaptıkları eylemlerle, Asgari Ücret Tespit komisyonu'na Türk-İş dışındaki işçi konfederasyonlarının çağırılmamasına tepki gösterdiler. Ankara'da komisyonun toplanacağı saatte, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde bir araya gelen DİSK'liler, "Sefalet ücreti istemiyoruz", "Temsilde adalet istiyoruz" sloganlarını attılar. DİSK Genel Sekreteri Musa Çam ile bağlı sendikaların bazı yöneticileri toplantıya katılmak istedi. Ancak bakanlığın bahçesine bile alınmadılar. Polis ablukası altında açıklama yapan Musa Çam, komisyonun yapısının 12 Eylül yasalarının bir sonucu olduğunu, adaletli bir temsil için tüm konfederasyonların toplantıya katılması gerektiğini söyledi. Açıklamanın ardından bir grup işçinin bakanlık bahçesine girerek slogan atması bakanlık görevlilerini telaşlandırırken, çevik kuvvet polislerini devreye sokmaları da dikkat çekti.

Net 800 milyon olmalı "Asgari ücret sefalet ücreti olmasın" diyen DİSK'liler İstanbul'da da Çalışma Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü önüne yürüdü. DİSK Genel Başkan Süleyman Çelebi, komisyonun toplantısına katılma teklifi yaptıklarını, ancak yasal mevzuata takıldıklarını anlattı. Mevcut asgari ücretin yoksulluk sınırının çok altında olduğunu, komisyonun ücreti belirlerken işçi ailesini görmezden geldiğini kaydeden Çelebi, "Bizi toplantıda muhatap almayanlarla meydanlarda muhatap olacağız" dedi. Asgari ücretin vergi, fon, sigorta gibi her türlü kesintinin dışında net olarak ve insan onuruna yakışır şekilde yaşamaya yetecek bir düzeyde belirlenmesini istedi. Çelebi, asgari ücretin, en az net 800 milyon lira olması gerektiğini söyledi. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, asgari ücrette "sürpriz olacağı" şeklindeki açıklamasını hatırlatan Çelebi, bunun "acı bir sürpriz" olmaması konusunda hükümeti uyardı.

Sefalet ücretine hayır! DİSK Ege Bölge Temsilciliği'nin Alsancak'taki Bölge Çalışma Müdürlüğü önünde düzenlediği eylemde konuşan Genel-İş 3 No'lu Şube Başkanı Cafer Gonca, "Asgari ücret, çalışanların tümünü temsil edecek bir katılımla belirlenmelidir" dedi. "Sefalet üceretine hayır", "Yaşasın insanca yaşam mücadelemiz" sloganlarının atıldığı eyleme EMEP ve İHD yöneticileri de katıldı.

ÖNCEKİ HABER

TEKEL işçisi işbıraktı

SONRAKİ HABER

EMEP'ten mücadele çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...