11 Aralık 2004 22:00

Türkiye yine yolsuzlukta
   ön sıralarda yerini aldı

Yolsuzlukla mücadeleyi amaçlayan Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün 64 ülkede 50 bin kişi ile yaptığı araştırma, ülkelerin yolsuzluk konusunda ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğunu gösterdi. Raporda Türkiye ise yine üst sıralarda yer aldı.

Paylaş
Hükümet, "hortumu kestik, yolsuzluğu bitirdik" diye propaganda yapıyor ancak Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün araştırmasına göre, Türkiye yolsuzluğun her alanında yine ilk sıralarda yerini aldı. Araştırmaya göre dünyada yolsuzluk en çok siyasi partilerde yapılıyor. Onu parlamentolar izliyor. Yolsuzlukla mücadeleyi amaçlayan Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün 64 ülkede 50 bin kişi ile yaptığı araştırma, ülkelerin yolsuzluk konusunda ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğunu gösterdi. "Küresel Yolsuzluk Barometresi" adlı araştırmaya göre, yolsuzluk ve rüşvetin yaygın olduğu kurumların başında, siyasi partiler geliyor. 62 ülkenin 36'sında siyasal partiler yolsuzluk ve rüşvet konusunda ilk sırada yer aldı. Siyasi partileri sırasıyla parlamento, polis teşkilatı, adalet ve vergi sistemiyle özel sektör izliyor. Rüşvetin en az görüldüğü alanlar ise, ordu ve dini kurumlar.

Her alanda ilk sıralarda Yolsuzluk ve rüşvet araştırmasında, Türkiye de hemen hemen her alanda ilk sıralarda yerini aldı. Türkiye'de 2 bin 24 kişiyle yüzyüze yapılan görüşmelerden oluşturulan ankette katılımcıların yüzde 73'ü 'küçük miktarlardaki' rüşvet konusunda Türkiye'de sorun olduğunu söylüyor. Büyük ölçekteki yolsuzluk konusunda ise, bu oran yüzde 81'e yükseliyor. Diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de de en çok güven duyulan kurumun ordu olduğu görülüyor. Yolsuzluğun en yoğun olarak ise vergi sisteminde yapıldığına inanılıyor. Ankete katılanların yarısı, rüşvet ve yolsuzluğun aile yaşamlarını etkilediğini görüşünü de dile getiriyor. İş dünyasına ilişkin yolsuzluk oranlarında da Türkiye yine ilk sıralarda yer alıyor. Katılımcıların yüzde 52'si özel sektörde yolsuzluk yapıldığını belirtiyor. Bu yüksek rakamlara karşın, "son bir yılda siz ya da yakınlarınızdan biri rüşvet verdi mi?" sorusuna verilen 'evet' yanıtı yüzde 6 oranında kalıyor. Ankete katılanların yüzde 90'ı 'hayır, rüşvet vermedim' diyor. En çok rüşvet verenler ise Kenya, Litvanya, Moldova ve Nijeryalılar. Bu dört ülkede rüşvet verdiğini söyleyenlerin oranı yüzde 31 ile yüzde 40 arasında değişiyor. Rapora göre, 'en dürüst' ülkeler Finlandiya ve Yeni Zelanda oldu.

ÖNCEKİ HABER

Bernard Kerik bakanlığı reddetti

SONRAKİ HABER

Kamu yararı gözetilmedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...