29 Ekim 2004 21:00

Edebiyatımızın 'Çınar'ı anıldı

23. İstanbul Kitap Fuarı'nda önceki gün Çınar Yayınları tarafından Rıfat Ilgaz paneli düzenlendi.

Paylaş
23. İstanbul Kitap Fuarı'nda önceki gün Çınar Yayınları tarafından Rıfat Ilgaz paneli düzenlendi. Önceden duyurulmuş olmasına rağmen rahatsızlığı nedeniyle Server Tanilli'nin katılamadığı panele, Aydın Ilgaz, Mehmet Saydur ve ilk "İnek Şaban" rolünü oynayan tiyatro sanatçısı Suzan Uztan katıldı. Kalabalık bir dinleyici kitlesinin izlediği panelde konuşan Aydın Ilgaz, Rıfat Ilgaz'ın yasaklamalar ve tutuklamalarla geçen hayatını anlattı. Babam yattığı için İstanbul'daki bütün hapishaneleri bilirim diyen Ilgaz, daha sonra tek tek İstanbul'daki bütün hapishanelerin isimlerini saydı. Ardından söz alan tiyatro sanatçısı Suzan Uztan, Rıfat Ilgaz'la nasıl tanıştığını, 1965'te Habam Sınıfı'nda bir kadın olarak rol almasını anlattı. Habam Sınıfı'nda İnek Şaban rolünde oynarken, Rıfat Ilgaz'ın kendisini çok beğendiğini sözlerine ekleyen Uztan, "İlk oyun müthiş alkış almıştı. Rıfat Ilgaz oyundan sonra sahneye fırlayıp beni kucakladı. Oyun çok büyük bir başarı kazandı" dedi. Eğitimci ve yazar Mehmet Saydur'da Hababam Sınıfı'nda Rıfat Ilgaz'ın, ezberin, kopyanın ve uydurma saygının eleştirisini yapmıştır" dedi.

Dünya'dan kitap ödülleri Dünya Kitap Dergisi'nin 1993'ten bu yana düzenlediği Dünya Kitap Dergisi ödülleri bu yılki sahiplerini buldu. Yılın Telif Kitabı Ödülü Nezihe Meriç'in Yapı Kredi Yayınları arasından çıkan "Çavlanın İçinde Sessizce" isimli kitabına verildi. Yılın Çeviri Kitabı Ödülü ise iki yapıt arasında paylaştırıldı. Bunlar İletişim Yayınları'ndan çıkan Virginia Woolf'un "Yıllar" adlı kitabını çeviren Oya Dalgıç'la, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları tarafından basılan "Bir Şairin Günlüğü 1945-1951 Günleri"yle Erdal Alova olarak belirlendi. Yılın Yayınevi ödülünü ise Kitap Yayınevi aldı.


TÜYAP'ta bugün Karadeniz Salonu'nda saat 17:30 da "Kültür Sanat ve Eeadebiyatta Komşuluk" başlıklı panel düzenleniyor. Uluslararası PEN Kulüpleri Federasyonu Türkiye Merkezi tarafından düzenlenecek olan panele, Kata Kulavkova, Luan Strova, İvo Frbzar ve Gueorgui Konstantinov katılacak. Büyükada Salonu'nda 15:30'da Papirüs Yayıncılık tarafından düzenlenecek "Soykırım ve Nazi Kampları" başlıklı panele Öner Yağcı, Uğur Kökten ve Sunay Akın katılıyor. Saat 18:30 da ise Evrensel Basım Yayın'ın düzenlediği "Halklar Arası Dostlukta Edebiyatın Rolü" başlıklı panel gerçekleştirilecek. Panele Sennur Sezer ve Mehmed Uzun katılacak. Heybeliada Salonu'nda ise İlya Basım Yayın tarafından düzenlenecek"Felsefe açısından İnsan Hakları" konulu panel saat 17:15'te.

ÖNCEKİ HABER

Türk kimliği bir doğu kimliğidir

SONRAKİ HABER

Egemenliği AB'ye devretti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...