19 Eylül 2004 21:00

Ankara'da Ekin rüzgarı esecek

15'nci yılını dolduran Ankara Ekin Tiyatrosu ile 4'ncü yılını dolduran Ekin Sanat Merkezi, bu kış Ankara'da fırtına gibi esmeyi planlıyor. Ankara Ekin Tiyatrosu, oldukça iddialı bir şekilde "Türkiye usulü" "Hamlet" oyunu için hazırlıklarını sürdürüyor.

Paylaş
Ankara'nın Ekin Sanat Merkezi, yeni sezona hızlı başlama niyetinde. Ankara Ekin Tiyatrosu perdelerini renkli-Türkçe "Hamlet" adlı oyunla açarken, Ekin Sanat Merkezi sergiler, film gösterimleri, söyleşiler, paneller ve bar-cafe bölümü ile Ankara'nın kültür-sanat hayatını canlandıracak. Ekin Sanat Merkezi Tiyatro Genel Koordinatörü Yılmaz Demiral, Ankara'nın bazı bölgelere sıkışan kültür ve sanat hayatına bir soluk getirmeyi istediklerini söyledi. Demiral, Ankara'da Ekin Sanat Merkezi gibi başka bir kurumun bulunmadığını belirterek, sanat merkezi kapsamında Karınca Çocuk Tiyatrosu'nu barındırdıklarını kaydetti. Alternatif sinema kulübü kurmayı düşündüklerini söyleyen Demiral, bu kulübün panel, söyleşi, film gösterileri gibi etkinlikler organize etmesini planladıklarını dile getirdi. Demiral, ekim ayı içinde Michael Moore'un filmlerini göstermeyi, onun düşüncesini ve yaptıkları ile ilgili söyleşiler düzenlemeyi planladıklarını ifade ederek, "Sergiler açtığımız, panel ve söyleşiler yaptığımız bir hareketlilik getireceğiz. Ankaralı kültür sanatseverler, kültür merkezinin programlarını kendi programları ile birleştirmelerini umut ediyoruz." diye konuştu. Demiral, planlarının arasında yazlık sinema kurma ve belediyeler ile ortaklaşarak sokakta film gösterimi düzenleme olduğunu sözlerine ekleyerek, "Müziğe dair de planlarımız var. Ekin Sanat Tiyatrosu'nun 15'nci yılını ve onun yarattığı Ekin Sanat Merkezi'nin 4'ncü yılına bu gibi hedefler ile giriyoruz. Kitle örgütü ve kurumlar ile yine projelerimiz var. Turnelerimiz devam edecek" dedi. Ankara Ekin Tiyatrosu, "Emret Bakanım" adlı oyunu ile 18 Ekim'den itibaren Anadolu yollarına düşüyor. Tuncer Cücenoğlu'nun politik bir güldürüsü olan oyunu, Murat Atak ve Adnan Erbaş yönetiyor. Tiyatro, perdelerini "Hiçbir Şey" adlı oyun ile 15 Ekim'de açacak.

Başka 'Hamlet' Ankara Ekin Tiyatrosu bu sezon bir prömiyere de imza atacak. İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Sahne Sanatları Bölümü'nden Doç. Dr. Semih Çelenk'in yönetimindeki oyun "Hamlet"in renkli ve Türkçe versiyonu. Komedi tarzındaki oyunun ekim ayı sonunda perdeye taşınması hedefleniyor.

Türkiye'ye denk Oyunun yönetmeni Çelenk, oyunda haksız bir iktidar değişikliğine karşı mücadelenin işlendiğini belirterek, bu hikâyenin Türkiye'nin içinde bulunduğu duruma denk düştüğünü kaydetti. "Oyunu bugüne uyarlayarak güncelleme yapıyoruz. Oyunun içinde derme çatma bir tiyatro Hamlet'i oynamak istiyor. Ortaoyun gibi Karagöz, İbiş, Keloğlan gibi oynanıyor. Müzik olarak halk müziği kullanılıyor" diyen Çelenk, Shakespeare'in anlaşılmaz olduğundan şikâyet edildiğini ancak bu oyun ile bu görüşü de eleştirdiklerini dile getirdi. Çelenk, "Hamlet"in Sabahattin Eyüboğlu ve Can Yücel çevirilerinden yararlandıklarını ifade ederek, "Bu benim kafamda 6-7 yıllık bir proje. Devlet Tiyatroları'nda da devam eden bir oyun var. İki oyunun da tiyatroseverler tarafından başarılı bulunacağını umut ediyorum" dedi.

ÖNCEKİ HABER

Avrupa'da bir hayalet dolaşıyor!

SONRAKİ HABER

Kürt edebiyatına yeni bir kapı: W

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...