14 Eylül 2004 21:00

Bağdat yine kan gölü

Irak'ın başkentinde bir karakola düzenlenen bombalı saldırıda 49 kişi öldü. Bakuba'da polislere yönelik saldırıda da çoğu polis 12 Iraklı öldü.

Paylaş
Irak'ın başkenti Bağdat'ta bir polis karakolu önünde bomba yüklü bir aracın infilak etmesiyle 49 kişi öldü, 120'ye yakın kişi de yaralandı. Karh polis karakolu önünde düzenlenen saldırıda ölenler arasında, polisin yanı sıra sivillerin de bulunduğu bildirildi. Söz konusu polis karakolunun bulunduğu Hayfa Caddesi, pazar günü Ebu Musab El Zarkavi'ye bağlı militanlarla ABD askerleri arasında yaşanan şiddetli çatışmalara sahne olmuştu.

İşgale halk tepkisi Patlamanın ardından olay yerinin yakınına toplanan Iraklılar Amerikan ordusu ve Irak geçici yönetimine tepki gösterdi. ABD ve ABD Başkanı George Bush karşıtı sloganlar atan öfkeli kalabalık saldırının sorumlusunun geçici Irak yönetimi olduğunu söyledi. AFP, saldırının olduğu yerin El Hark adlı polis kompleksi olduğunu, bu yerin yeni polisleri işe alma merkezi ve karakolu kapsadığını duyurdu. Patlama olduğu sırada, burada çok sayıda kişinin bulunduğu belirtildi. Patlamanın şiddetiyle caddede 3 metrelik bir çukur oluştuğu ve civardaki binalarda ağır hasar oluştuğu duyuruldu. Kentte ayrıca 2 ABD askerinin öldürüldüğü açıklandı. Bakuba'da da polislerin bulunduğu minibüse saldırı düzenlenmesi sonucu 12 kişi öldü. Saldırıda 2 kişinin de yaralandığı kaydedildi.

Köye bombardıman Irak'ta dün ve önceki gün meydana gelen diğer gelişmeler şöyle:
  • Hilla kenti yakınındaki bir köye ateş açan Amerikan askerlerinin 6 Iraklıyı öldürdüğü 7 kişiyi de yaraladığı belirtildi.
  • Musul civarındaki saldırıda bir ABD askeri öldü, 5 asker yaralandı.
  • Bağdat'taki bombalı saldırı sonucu, 'Batılıların kullandığı tipte' bir cip tamamen yandı. Araçta kimin olduğu öğrenilemedi.
  • Samarra'da bir örgüt, kaçırdığı iki Avustralyalının hayatına karşılık Sidney hükümetinin Irak'taki birliklerini çekmesini istedi.
  • Ülkenin kuzeyinde yurtiçi petrol taşımacılığında kullanılan bir boru hattına sabotaj düzenlendiği, ancak bunun petrol ihracını engellemeyeceği belirtildi.
  • ABD ile işbirliği yaptıkları gerekçesiye 3 Iraklının direnişçiler tarafından öldürüldüğü bildirildi.
  • KYB'nin Irak Savunma Bakanlığı bünyesindeki temsilcisi General Said Abdülkadir el Ubeydi Kerkük yakınlarında suikast girişiminden kurtuldu.

  • ÖNCEKİ HABER

    Kadın ve çocukları rehin alıyorlar

    SONRAKİ HABER

    El Kubeysi'ye özgürlük!

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...