01 Ağustos 2004 21:00

Tarihi köprünün trajik hikâyesi...

Muş-Varto karayolu üzerinde bulunan Selçuklulara ait tarihi Murat Köprüsü, içinde bir küp altın olduğu efsanesi yüzünden define avcılarının gazabına uğradı.

Paylaş
Muş-Varto karayolu üzerinde bulunan Selçuklulara ait tarihi Murat Köprüsü, içinde bir küp altın olduğu efsanesi yüzünden define avcılarının gazabına uğradı. Yetkililer, tarihi köprüye karşı ilgisiz kalınca, hikayeyi duyanlar altın bulmak için köprüyü tahrip etti. Muş Varto karayolu üzerinde bulunan 143 metre uzunluğunda ve 13 sütundan oluşan, Selçuklu yapısı tarihi Murat köprüsünün orta kısmı ilgisizlikten çöktü. 1975 yılına kadar Muş Elazığ ve Erzurum karayoluna geçişinde kullanılan köprü 1992 yılında orta kısmında yer alan bir sütünü kimliği belirsiz kişilerce bırakılan patlayıcı sonucu yıkılırken, köprünün iki sütünü da sulardan dolayı yıkıldı. Sütunların yıkılmasından sonra ulaşıma kapatılan köprü yok olmakla karşı karşıya kaldı.

Yetkililer sahip çıkmıyor Tarihi Murat Köprüsü'nün define avcıları tarafından tahrip edildiğini ve hiç kimsenin tarihi yapıya sahip çıkmadığını söyleyen Muş merkez Muratgören muhtarı Kemal Aslan şöyle konuştu. "Senelerden beri bizim köyün sınırında olan eski eser Murat Köprüsü 1975 yılına kadar Muş Elazığ ve Erzurum yolunun geçişinde de kullanıldı. Yeni köprünün yapımından sonra kullanılamadı. 1992'de birileri tarafından patlayıcılarla orta kısımdaki sütünü yıkmışlardı. İki sütünü da sulardan dolayı çöktü. Şimdiye kadar hiç kimse sahip çıkmadı."

Başa bela hikâye! Kemal Aslan, köprünün tahrip edilmesini nedenlerde bir tanesi de köprüyle ilgili halk arasında anlatılan hikaye yüzünde olduğunu belirtti. Aslan, köprünün hikayesini şöyle açıkladı: "Büyüklerimiz hep anlatırlardı şimdide sürekli konuşulur. Hikayeye göre köprüyü Ermeni bir zengin kız yaptırdı. Bir gün Ermeni kızı köprü yapımını görmeye giderken köprüyü yapan ustalardan birinin oturduğu yerde sürekli kibrit yaktığını ve buna sinirlenen kıza, köprü ustasının 'çok cimrisin' sözü üzerine Ermeni kız 'o zaman ben de bu köprünün ayağına bir küp altın gömeceğim' demiş o gün bugündür bu hikayeyi duyan define avcıları gelip köprüyü tahrip ediyorlar."

ÖNCEKİ HABER

Siyasi cinayet şüphesi

SONRAKİ HABER

Mona Lisa'nın bıyıkları olursa

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...