19 Temmuz 2004 21:00

MİT'çi Faik Meral serbest!

Avusturya'dan İtalya'ya kaçmaya çalışırken yakalanan Alaattin Çakıcı'nın üzerinden çıkan yeşil pasaportun sahibi Faik Meral serbest bırakıldı.

Paylaş
Avusturya'dan İtalya'ya kaçmaya çalışırken yakalanan Alaattin Çakıcı'nın üzerinden çıkan yeşil pasaportun sahibi Faik Meral serbest bırakıldı. MİT emeklisi Faik Meral, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ndeki sorgusunun ardından dün İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na getirildi. Cumhuriyet savcıları Muzaffer Yalçın ve Turan Çolakkadı'nın sorgulamalarının ardından "Çıkar amaçlı suç örgütüne yardım ve yataklık yapmak" suçundan tutuklanması istemiyle İstanbul Nöbetçi 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdiği Meral, burada yeniden sorgulandı. Bu sorgunun ardından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Basın mensuplarının yönelttiği soruları cevapsız bırakan Meral, önceki açıklamalarında Çakıcı'yla ASALA'ya karşı eylemler yaptıklarını söylemişti. Meral pasaportunu da Çakıcı'nın villasında düşürmüş olabileceğini söylemişti. Çakıcı iltica mı edecek? Bu arada, Alaattin Çakıcı'yı Viyana'da misafir eden ve İtalya'ya geçmesine yardımcı olan Karadenizli arkadaşlarına yakın bir kaynak, Çakıcı'nın Türkiye'ye iade edilmemek için Avusturya'ya iltica etmeye hazırlandığını söyledi. Buna göre Çakıcı, avukatı Walter Rosenkranz'a 'iltica işlemlerini başlatması için talimat verdi'.


Çakıcı'nın MİT'le ilişkisi soruldu CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, Avusturya'da, emekli MİT mensubu Faik Meral'a ait yeşil pasaportla yakalanan Alaattin Çakıcı'nın MİT ile ilişkisini sordu. Anadol, TBMM Başkanlığı'na sunduğu yazılı soru önergesinde, İnterpol tarafından kırmızı bültenle aranırken Avusturya'da yakalanan Çakıcı'nın 1988 yılında Fransa'da ele geçirildiğinde de üzerinden kırmızı pasaport çıktığını, bunu MİT Dış Operasyonlardan Sorumlu eski Daire Başkanı ve o tarihte Pekin'de MİT görevlisi olan Yavuz Ataç'ın temin ettiğinin belirlendiğini anımsattı. MİT Müsteşarlığı'nın, Alaattin Çakıcı'nın son yakalanışında üzerinde pasaportunu taşıdığı emekli MİT mensubu Faik Meral'la ilgili olarak "Faik Meral'e emeklilik dönemi içerisinde sahte MİT kimliği kullanması, çeşitli vasıtalarla görev kimliğini istismar ederek nüfuz sağlama arayışlarında bulunması ve terör uzmanı sıfatını kullanarak basında açıklamalarda bulunması sebebiyle 27 Mayıs 2002 tarihinde İzmir ünitemizce uyarıda bulunulmuştur" şeklinde bir açıklama yaptığına işaret eden Anadol, "Bu açıklamalarda yer alan, sahte MİT kimliği kullanma, bu kimlikle nüfuz sağlama gibi suçların hukukumuzdaki karşılığı faile sadece uyarıda bulunmak mıdır?" diye sordu.

Yanıt bekleyen sorular Kemal Anadol, Erdoğan'a şu soruları yöneltti: - Çakıcı'nın son olarak Foça'dan kolayca kaçmasının sebebi nedir? - Çakıcı gibi ünlü bir sabıkalının Foça'dan rahatça kaçması, özel bazı güçlerce kollandığı gibi bir kuşku yaratmıyor mu? - Başbakan olarak Abdullah Çatlı, Alaattin Çakıcı, Haluk Kırcı, Oral Çelik ve diğer ülkücü olarak tanımlanan kişilerin belirli zamanlarda MİT tarafından kullanıldığını kabul ediyor musunuz? - Çakıcı ile MİT'in irtibatı halen devam ediyor mu? - Suçluların, devletin istihbarat birimi MİT tarafından kullanılmasının yasal dayanağı nedir? - Devletçe arandığını bile bile MİT'in suçlularla işbirliği yapmasına hangi yasa, tüzük ve yönetmelik cevaz vermektedir? - Bu suçu işleyen MİT görevlileri ve sorumluları kimlerdir?

ÖNCEKİ HABER

Piyasa ahlakı bozdu

SONRAKİ HABER

Toprak işçisinin isyanı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...