17 Temmuz 2004 21:00

Çakıcı hâlâ görevde mi?

Türkiye'den kaçışına izin verilen Alaattin Çakıcı'nın Avusturya'da yakalanmasının ardından ortaya saçılan ilişkiler ağı, "Çakıcı hâla görevde mi?" sorusunu yeniden gündeme getirdi.

Paylaş
Hakkındaki 3 yıl 4 ay hapis cezası onanmak üzere iken yurtdışına kaçışına göz yumulan ve kamuoyunun tepkisi üzerine başlatılan takip sonucu Avusturya'da yakalanan Alaattin Çakıcı'nın Türkiye'ye iadesi için çalışmalar sürdürülürken, karanlık ilişkiler ağıyla ilgili olarak da her gün yeni bilgiler ortaya çıkıyor. Çakıcı'nın üzerinde bulunan ve asıl sahibi emekli MİT yöneticisi Faik Meral olan yeşil pasaportta hiç vize damgası bulunmaması, 'Başka bir pasaport daha kullanmış' şüphesini doğurdu. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan yetkililer, Çakıcı'nın Türkiye'den kaçısından sonra gittiği İsviçre'nin yeşil pasaporta da vize istediğini anımsatarak, "Ya elinde vize bulunan başka pasaport ya da kırmızı pasaport vardı" görüşünü dile getirdiler.

'Çakıcı devlete ait dosya gibidir' Öte yandan Alaattin Çakıcı'nın ikinci kez bir MİT mensubunun pasaportuyla yakalanması birçok soru işaretini beraberinde getirdi. Çakıcı'nın MİT tarafından kullanıldığına ilişkin iddialar da yeniden gündeme geldi. Çakıcı, 1998 yılında Fransa'da diplomatik kırmızı pasaportla yakalanmış ve tüyler üprerten açıklamalar birbirini izlemişti. Kırmızı pasaportu Çakıcı'ya verdiği belirtilen eski MİT görevlisi Yavuz Ataç'ın, "Çakıcı devlete ait dosya gibidir" sözleri hafızalarda yer etmişti. Ataç, 1999 yılında mahkemedeki sorgusunda, Çakıcı'nın yakalandığı gün bile aralarında görev ilişkisi olduğunu belirterek, "Çakıcı ile 1987 yılında emir-komuta zinciri içinde görevim gereği ve amirlerim eşliğinde tanıştırıldım" demişti. Çakıcı'nın MİT tarafından kullanıldığı ise ilk kez 1998 yılında Susurluk davası sırasında tanık olarak dinlenen eski MİT Kontrterör Daire Başkanı Mehmet Eymür tarafından dile getirilmişti. Bu arada, Çakıcı'nın Türkiye'den kaçarken kullandığı yeşil pasaportun sahibi MİT emeklisi Faik Meral'in (56) ifadesinde, "ASALA'ya karşı Paris'te, Çakıcı ile birlikte faaliyet yürüttüklerini" açıkladığı öğrenildi. Meral, sorgulanmak üzere İzmir'den İstanbul'a getirilmişti.


3 ÇEŞİT PASAPORT VERİLİYOR Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından üç çeşit pasaport veriliyor. 70 milyonluk Türkiye'de 6.5 milyon kişi pasaport taşıyor. 6 milyon 200 bin kişinin lacivert pasaportu bulunuyor. Ayrıcalıklı pasaport taşıyanların sayısı ise 300 bini geçiyor. Devlet yöneticileri ve diplomatlar kırmızı pasaport; yurtdışında devlet, belediye vs. (kamu hizmeti) yapanlar gri pasaport taşıyorlar. Türkiye'de 250 bin kişilik bir grup ise yeşil pasaport taşıyarak, birçok ülkeye vizesiz giriş yapabiliyor. Yeşil pasaport, yasama görevinde bulunan eski üyeler, eski bakanlar ile birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarında bulunanlar, Emekli Sandığı ile ilgilendirilip emekli kesenekleri bu derecelerden kesilenler, sözleşmeli olarak çalıştırılan devlet memurları ve diğer kamu görevlilerine, diplomatik pasaport verilmesini gerektiren vazifelerden başka herhangi bir resmi vazife ile kendi hesaplarına yabancı ülkelere gittikleri zaman veriliyor. Büyükşehir belediye başkanları, il ve ilçe belediye başkanları da görevleri süresince yeşil pasaport alıyorlar.

ÖNCEKİ HABER

Kimlere var kimlere yok?

SONRAKİ HABER

Mahkeme kararları uygulansın!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...