06 Ekim 2011 13:16

Atlas bebeğin sendikalı annesi

Ben Sevim Ekin. 40 yaşındayım. Biri 11 yaşında kız, biri 17 aylık erkek iki çocuk annesiyim. 1998’den beri Edirne Giyim Sanayi’nde çalışmaktayım. Oysaki fabrikanın kreşine çocuğunu gönderebilmek için sendikalı olmamak gerekiyormuş!Olmayan imkanlarımla ücretsiz izinlere çıkıp çocuğuma bakmak zorunda kaldım. Bu

Atlas bebeğin sendikalı annesi
Paylaş

Olmayan imkanlarımla ücretsiz izinlere çıkıp çocuğuma bakmak zorunda kaldım. Bu süre içinde fabrika kreşine çocuğumu gönderebilmek için yöneticilerin kapılarını çaldım. Başlarda “biraz daha büyüsün getirirsin” dediler. Sonraları ise “bakarız” diyerek beni oyaladılar. Ben de komşularımın birer haftalık sürelerle çocuğuma bakmalarını rica etmek, yaz dönemindeyse 11 yaşındaki kızıma baktırmak zorunda kaldım. Kızım bakılmaya ihtiyacı olduğu bir yaştayken küçük kardeşine bakmak zorunda kaldı.
Okullar açılınca, bakacak kimsem kalmadı ve ben yeniden çocuğumun fabrika kreşine alınmasının yollarını zorlamaya başladım. Yine aynı cevaplarla karşılaştım. Bu sefer de “Sana kim akıl verdi?​” gibilerinden sözler söylediler ve yine geri çevrilmiş oldum. İnsan Kaynakları Müdür Yardımcısı bana bu soruna bir çözüm bulmamı söyledi, fakat benim fabrika kreşinden başka bir çözümüm yoktu… Ben vardiyalı çalışıyordum ve çalışma saatlerime uygun kreş bulmam mümkün değil, kaldı ki bulsam bile bunu karşılayacak maddi gücüm yok. Ben hakkım olmayan bir şeyi istemiyorum. İşçisi olduğum fabrikadan çocuğumun kreş hakkını istiyorum. Ama ben sendikalıyım!
2009 yılında fabrikamızda başlayan işverenin sendikal baskılarından dolayı sendikadan istifa ettirildim. Ama sonrasında gizli üye olarak sendikal faaliyetlerime devam ettim. İşveren bunu fark etti ve sendikadan zorla istifa ettirildiğimizde hala sendikalı olan arkadaşlarımızın maruz kaldığı baskı ve mobbing uygulamalarına ben de dahil oldum. Beraber çalıştığım sendikasız arkadaşlarım benimle konuşmayı kestiler.
Bu süreç içerisinde bağlı olduğum TEKSİF Sendikası ve Edirne Kent Konseyi Kadın Meclisi bana ve oğlum Atlas’a sahip çıkarak, sorunumun tüm işçi kadınların sorunu olduğunu görüp, bana bu süreçte sonuna kadar destek olmaktadırlar. Oğlum Atlas’ın tek suçu sendikalı bir annenin çocuğu olmaktı.
Ben Atlas bebeğin sendikalı annesi Sevim Ekin; çocuklarımın ve benim haklarımızı alana kadar mücadeleden asla vazgeçmeyeceğim.

ÖNCEKİ HABER

Şiddete karşı kapı kapı dolaşıyoruz

SONRAKİ HABER

General Zeki Doğan’da farklı bir telaş var!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...