24 Nisan 2004 21:00

Tarımda özelleştirme intihardır

Türkiye Ziraatçiler Derneği'nin (TZD) 55'inci kuruluş yıldönümü kutlamaları ile birlikte gerçekleştirilen 36'ncı Olağan Genel Kurulu dün başladı.

Paylaş
Türkiye Ziraatçiler Derneği'nin (TZD) 55'inci kuruluş yıldönümü kutlamaları ile birlikte gerçekleştirilen 36'ncı Olağan Genel Kurulu dün başladı. TZD Genel Başkanı İbrahim Yetkin, tarımsal KİT'lerin özelleştirilmesini "intihar" olarak nitelerken, Türkiye'nin giderek daha az üretip, daha çok ithalata yöneldiğini belirterek, "Ulusal bir tarım politikası" uygulanmasını istedi. Ankara Ticaret Odası (ATO) Konferans salonu'nda gerçekleştirilen genel kurulda konuşan TZD Genel Başkanı İbrahim Yetkin açılış konuşmasında TZD'nin TÜSİAD, TOBB gibi sermayenin ya da bir grubun sözcüsü veya arka bahçesi olmadığını vurguladı. SEK, Yem Sanayi, TZDK gibi tarımsal KİT'lerin tasfiye edildiğini hatırlatan Yetkin, Şeker Fabrikaları, Et Balık Kurumu, TÜGSAŞ ve TEKEL'in de adım adım bitirildiğini kaydetti. "Devlet etle, gübreyle uğraşmaz" mantığını eleştiren Yetkin, "Ya neyle uğraşacak devlet, niye satıyorsunuz bunları" dedi. TEKEL'in üretici köylü için vazgeçilmez olduğunu belirten Yetkin, satıldığı takdirde köylünün ürününü kimin alacağının ve fiyatların nasıl düzenleneceğinin belirsiz olduğunu dile getirdi. Şeker fabrikalarının satılmasıyla, 35 bin işçi ve 400 bin şeker pancarı üreticisinin geleceğininin tehdit altına gireceğini belirten Yetkin, "Tarımsal KİT'lerin özelleştirilmesi intihardır" dedi. Pancara ve tütüne kota konduğunu, Türkiye'nin giderek daha az üretip daha çok ithalata yöneldiğini hatırlatan Yetkin, Türkiye'nin bir "ithal ürünler cenneti" haline getirildiğini vurguladı. Yetkin, üreticilere verilen desteklerin yetersiz olduğunu ve zamanında dahi ödenmediğinin altını çizerken, "Gıda güvenliği ve yeterliliği olmadan o ülkenin bağımsızlığından söz edemezsiniz" dedi.

'Cargill'in ne işi var?' ATO Başkanı Sinan Aygün ise, ticarette de kapıların yabancılara tümüyle açıldığını belirterek, "IMF programlarında sadece emperyalizmin gücü var" dedi. CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç ise Türkiye tarımını "Fırtınalı denizde yüzen bir gemiye" benzetirken, "Tarım gemisinin" kaderci bir tevekkülle terkedildiğini ve kara yerine açık sulara doğru sürüklendiğini ifade etti. Şeker Piyasası Üst Kurulu'nda Cargill'in de yer aldığını hatırlatan Koç, "Bu kurulda dünya devi yabancı bir şirketin işi ne" diye sordu.

ÖNCEKİ HABER

Esneklik uygulansın

SONRAKİ HABER

Mali disiplinden taviz verilmeyecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...