22 Nisan 2004 21:00

'KÜRTLER CEZALANDIRILDI'

Paylaş
DEHAP ve Özgür Toplum Partisi, DEP'li milletvekillerinin yeniden mahkûm edilmesini kınadılar. DEHAP'tan yapılan açıklamada, yargılama sürecinde milletvekilleri, savunma makamı, AİHM ve AB'nin hukuk dışı gündemler ve biçimsel bir yargılama ile oyalandığı ifade edildi. Özgür Toplum Partisi Genel Başkanı Ahmet Turan Demir de yaptığı yazılı açıklamada, DEP milletvekilleri hakkında verilen kararı "Yeniden görülen dava bir formalitenin yerine getirilmesi olarak gelişmiş ve sonuçlanmıştır" şeklinde değerlendirdi. Demir, milletvekilleri hakkında verilen kararın Türkiye'deki barış ortamına darbe vurduğunu belirtti ve davanın Kürtleri cezalandırmak amacıyla sonuçlandırıldığını söyledi.
EMEP Genel Merkezi'nden yapılan açıklamada, DEP kararının siyasal iktidarın AB uyum yasalarıyla yaratmaya çalıştığı "demokratikleşme" görüntüsünün gerçekte nasıl bir "takiyye" olduğunun da kanıtı olduğu belirtildi. Açıklamada, "Sermayenin ve siyasal iktidarın Leyla Zana ve arkadaşlarını TBMM'ye gönderen Kürt seçmenlerine, onların iradesine duyduğu öfkenin, aşağılamanın ve yok etme isteğinin her türlü hak ve hukuku, göstermelik nezaketi, diplomasiyi ayaklar altına aldırdığı unutulmamıştır" denildi.
DEP milletvekillerine ilişkin kararı ele alan Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu, kararı kınadı. AP Dış İlişkiler Sorumlusu Chris Patten, Leyla Zana'nın derhal serbest bırakılması gerektiğini belirterek, "Bu mahkeme DGM'de tekrar ele alınmalı" dedi. Patten, kararın yargı bağımsızlığı reformlarıyla ilgili bir boşluğun olduğunu gösterdiğine dikkat çekerek, "Bu dava DGM'de tekrar ele alınmalı" dedi. AB'ye katılım ortaklığı içerisinde DGM işlemlerinin Avrupa normlarına göre yapılması gerektiğine işâret eden Patten, Türkiye'de açıklanmış olan yargı reformlarına göre de bunun yapılması gerektiğini vurguladı.
ÖNCEKİ HABER

'Karar hukukla bağdaşmıyor'

SONRAKİ HABER

1 Mayıs grev provası olacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...