Meslek lisesi memleket meselesi
Meslek liseleri, eğitim sisteminin yetersizliğinde gereksiz okullar olarak görünüyor. Binlerce öğrenciye ev sahipliği yapan meslek liseleri, mesleki derslerin yoğunluğu ile birer “işçi yetiştirme kurumu”na dönüştürülüyor. Ailesi “bir meslek edinsin” diye okula yollanan öğrenciler, sosyal derslerin eksikliği nedeniyle edebiyat, kültür, sanat, felsefe gibi derslerden uzak hayata atılıyor.
Patronlara yıllardan beri “ucuz işçi yetiştirme” yeri olarak görülen meslek liseliler yani biz öğrencileri patronlara peşkeş çekiyorlar. Mesleki derslerin yoğunluğu, staj sömürüsü (haftada 2 gün okul 3 gün “staj”) nedeniyle üniversite sınavlarına bile hazırlanamamaktayız. Eğitimdeki bu eksik, öğrencileri sayıca devlet okullarını geçen dershanelere mecbur bırakıyor ve dershane piyasasını her geçen gün genişletiyor. Sözde devlet okullarında eğitimin ücretsiz olduğu “Eğitime %100 Destek” verildiği bir ülkede okullarımızda “zorunlu bağış” toplanmaktadır. Bizler patron çocukları gibi kolejlerde değil devlet okullarında ücretsiz okumak istiyoruz.
Meslek liseliler her alanda eziliyor, yok sayılıyor. Mezun olduktan sonra sınavsız geçiş hakkını kullansın ya da kullanmasın iş hayatında her alanında kalifiye eleman olarak asgari ücrete tabi çalıştırılıyoruz ya da “muhtaç” bırakılıyoruz.
Bizler meslek liseli öğrenciler olarak diyoruz ki; zaman mücadele zamanıdır. Meslek liseliler kendilerine sunulan geleceksizliğe karşı “gelecek” talep etmelidir. Görmedikleri dersten sınava tabii tutulmalarına karşı ve bütün sınav sisteminin yetersizliği ve gereksizliliğine karşı çıkmalı, mücadele etmelidir. Devlet güdümlü “ucuz iş gücü” görülmelerine, kalifiye eleman olarak görülmelerine, eğitimdeki bilimin eksikliğine karşı örgütlü mücadele etmelidirler.
Evrensel'i Takip Et