16 Nisan 2004 22:00
EMO'dan 'ulusal enerji politikası' isteği
TMMOB'a bağlı Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) 39'uncu Olağan Genel Kurulu dün Ankara'da başladı. EMO'nun kuruluşunun 50'nci yılının da kutlandığı kongrenin açılışında konuşan EMO Başkanı Cengiz Göltaş, enerjide ortaya çıkan tablonun Enerji Bakanı Hilmi Güler tarafından da eleştirildiğine işâret ederek, "Sorunun kaynağı enerji sektöründe uygulanan özelleştirme politikalarının kendisidir" dedi.
Genel kurulun açılışında TMMOB ve EMO'nun 50 yılına emeği geçenler selamlanırken, kaçak elektriğe karşı verdiği mücadele nedeniyle öldürülen Hasan Balıkçı da anıldı. EMO Başkanı Göltaş, Türkiye'de bilgi toplumuna geçiş yerine, enformasyon altyapısının satıldığını belirterek, bu çerçevede ulusal iletişim altyapısına sahip olan Türk Telekom'un özelleştirilmesinin "ucuzluğu değil, yoksulluk ve eşitsizliği artıracağını" dile getirdi. Göltaş, 1984 yılında enerjide özelleştirmenin önünün açılmasıyla kaos ve yolsuzluğun önünün alınmadığı ve Türkiye'nin pahalı enerjiye mahkum edildiğini belirtirken, enerjideki bu tabloyu Enerji Bakanı'nın da eleştirdiğini ama özelleştirmelere devam edilğini kaydetti. Kamuya ait 55 santralin ve TEDAŞ'a ait 21 dağıtım bölgesinin de özelleştirme kapmasına alındığını hatırlatan Göltaş, yeni AKTAŞ'ların, ÇEAŞ'ların, Mavi Akım adı altında yeni doğalgaz yolsuzluklarının kapıda olduğunu kaydetti. Özelleştirmeci politikaların derhal terkedilmesini isteyen Göltaş, "kamusal hizmet anlayışı içinde, planlı, Türkiye'nin kaynakları ve işgücüne dayanan ulusal bir enerji politikasının izlenmesi gerektiğini" kaydetti.
Göltaş, Ortadoğu'da süre giden ABD işgalinin arkasında Ortadoğu'nun zengin enerji kaynaklarına hakim olma amacının yattığını vurgulayarak, "Ülkemize düşen bu haksız savaş ve işgalin ortağı olmamak, Irak halkıyla dayanışma içinde olmaktır" dedi.
TMMOB Genel Başkanı Kaya Güvenç ise mühendislerin, işsizlik ve meslek dışı çalışma gibi sorunların yanısıra "aldığı eğitimi, bilimsel yöntemi ve teknikleri kullanamama" sorunu ile karşı karşıya olduğunu kaydetti. Küresel sermayenin önündeki tüm engeller kaldırılırken Türkiyeli mimar ve mühendislerin donanımlarını kullanmalarına izin verilmediğini belirten Güvenç, "İşte Türkiye'nin durumu bu. Mühendislerin sorunlarının kaynağında yatan bu" dedi.
Evrensel'i Takip Et