17 Mart 2004 22:00

120 ülkede ABD askeri

Amerikan ordusu, 120 ülkede asker bulunduruyor. Bu öyle bir ordu ki, sözde 'ülkeyi savunmak' için yemin eden personelinin yüzde 60'ı, ülke toprakları dışında!

Paylaş
Irak ve Afganistan'ı işgal altında tutan ABD'nin 120 ülkede tam 320 bin askeri bulunuyor. Başka bir deyişle, Amerikan ordusunun yüzde 60'ı, ABD toprakları dışında bulunuyor. Sadece bu olgu bile, bu ordunun ne kadar "savunma" amaçlı olduğunu ortaya koyuyor. ABD; Irak ve Afganistan'ın yanı sıra onlarca ülkede de 'operasyonlar' için asker bulunduruyor.

Aliyev kabul etti ABD'nin askeri varlığını artırdığı ülkelerden biri de Azerbaycan. ABD yönetimi, petrol zengini ülkeyle Azeri ordusunu eğitmek ve kendi askerlerini konuşlandırmak amacıyla anlaştığını açıkladı. ABD'nin Avrupa Kuvvetleri Komutanı General Charles F. Wald, Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev ile görüşmesinin ardından, stratejik öneme sahip bölgede askeri varlıklarını arttıracaklarını söyledi. Azerbaycan'da kalıcı olmak gibi planları olmadıklarını öne süren Wald, Azeri yönetiminin ABD askerlerinin bölgede konuşlanması için her türlü kolaylığı sağlayacağı sözünü verdiğini ekledi.

Petrol önemli etken General Wald, Gürcistan'da yaptıkları gibi Azeri ordusunu eğitmek için ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld'in emirlerini beklediklerini belirtti. Amerikalı general, Gürcistan Eğitim ve Teçhizat Programı çerçevesinde 2000 Gürcü askerini eğitmek için 150 askeri bölgeye gönderdiklerini hatırlattı ve "1.5 yıldır Gürcistan askerine eğitim veriyoruz. Bundan çok faydalandık. Benzer bir planının Azerbaycan'da da yararlı olacağını düşündük ve Washington'daki yönetim de bizimle aynı fikirde" diye konuştu. Pentagon bölgede var olma isteğini 'terörizm tehdidine ve kitle imha silahlarına karşı mücadeleye' bağlıyor. Oysa petrol boru hattı hesapları, bu konuşlandırmanın merkezinde yatıyor. Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye üzerinden geçen Bakü-Ceyhan boru hattından 2005 yılında Batı'ya petrol ihracına başlanması bekleniyor. ABD'nin bölgedeki varlığının Azerbaycan'ın komşuları Rusya ve İran tarafından hoş karşılanmayacağı yorumları yapılıyor.

Amerikan ordusu 'kırılma noktasında' Amerikan ordusunun dünyadaki yayılımı; ülke içinde de tepkilerle karşılanıyor. Körfez Savaşı'nda komutanlık yapan General Barry McCaffrey, ordunun "kırılma noktasına sürüklendiğini" belirtti. Yıllarca sınır dışında bulunan askerlerin buna zorunlu tutulduğuna dikkat çeken McCaffrey, "Bu insanları perişan ediyoruz. Askerlerin çoğu üç ya da dört yıl sınır dışında bulunuyor" diye konuştu. Paralı askerliğin yapıldığı ABD'de Savunma Bakanlığı (Pentagon), sözleşmeleri biten askerleri ordudan ayrılmamaları için zorluyor.

ÖNCEKİ HABER

EMEP: Kürtlerin hakkı tanınmalı

SONRAKİ HABER

'Amerika savaşı çoktan kaybetti'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...