26 Şubat 2004 23:00

Gürteks'te zam yerine gözaltı

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi'nde bulanan Gürteks fabrikasının patronu, işçilerin ücretlerini iyileştirmek yerine, 'mermi manyağı' yapmakla tehdit ediyor. İki ay geçmesine rağmen ücrtelere zam yapmayan patron, fabrikada çıkan şüpheli yangını da işçilerin üzerine attı. İtfaiye yerine jandarmaya haber veren patron, işçileri gözaltına aldırdı. Niye jandarma? Yangın üzerine dışarıya çıkarılan işçiler, bir süre içeri alınmadı. Daha sonra içeri giren işçiler, yangının söndürülmüş ve içerinin temizlenmiş olduğunu aktardılar. Patronun kendilerini suçladığını söyleyen işçiler, "Eğer yangını biz çıkardıysak neden hemen içeriyi temizlediler ve fitilleri kaldırdılar. Niye itfaiye yerine jandarma çağırdılar? Bizim bildiğimiz yer tespiti yapılıncaya kadar hiç kimse bir şeye dokunamaz" dediler.

İşçilerin şüphesi İşçilerden Mehmet Yazgan, şunları anlattı: "Patron geldi, 'yangını kim çıkardıysa ortaya çıksın' dedi. Sonra jandarma geldi, 2. Organize Sanayi karakoluna götürüldük ve tek tek ifadelerimiz alındı. Patron içeriye girdi, "sizi kurşunlatırım, kurşun manyağı yaparım" dedi ve bize küfretti. Bu sırada işçiler patronun üzerine yürüdü, jandarmanın patrona tepki göstermesi gerekirken tam tersine bizi içeri attı ve yaklaşık 20 dakika gözaltında kaldık." Patrondan şüphelendiklerini söyleyen Yazgan, kıdem tazminatını ödemekten kurtulmak istediği içir böyle bir yola başvurduğunu ifade etti. Yazgan, "İçerden en son fabrika çavuşu ve patronun yeğeni çıktı yangını da onlar söndürdü. Jandarma bize 'ben sizden yanayım yangını kim çıkardı?' diyor. Sendika da aynı şeyi söylüyor. Biz yakmadık, asıl suçlu patrondur" dedi.

Kriz bahanesi Aynı bölgede Gürteks'e bağlı, Gürteks-1, Gürteks-2, Gürfantazi, Gürakrilik, Gürkumaş, Jovteks ve Gürotomotiv adında 7 fabrikasi daha bulunan, Maraş ve Gürcistan'da işyerleri olan patron, işçilerin taleplerini "kriz var" diyerek geçiştiriyor. Pazar günleri bile zorunlu olarak 12 saat mesai yapan işçilerin sendikası Öz İplik-İş ise yaşananlara seyirci kalıyor. Gürteks'te 5 yıldır çalışan Ramazan Acar, sürekli ücretsiz izine çıkarıldıklarını, kabul etmek istemediklerinde kendilerine "kapının gösterildiği"ni söyledi. Acar, "Ücretsiz izne çıkmaktan doğru dürüst ücret alamaz olduk. Patrondan yüzde 10'luk zammı istediğimizde bize 'kriz var' diyor. Sendika 'hakkınızı alacağız' diyor ama 2 aydır hakkımız alınmıyor" diye konuştu.

Evrensel'i Takip Et